Skip to main content
Please wait...

Kao i inače, RPZ policajci Druge PU, su i u ovom periodu veoma aktivno radili na realizaciji projekta „Rad policije u zajednici“, učestvujući u organiziranju i realizaciji većeg broja radionica, predavanja, humanitarnim akcijama i sl., a sve u cilju ostvarivanja što kvalitetnijeg i boljeg odnosa sa građanima, učenicima i menadžmentom obrazovnih institucija, socijalnih i kulturnih organizacija i ustanova, te predstavnicima općine Novo Sarajevo.
Od edukativnih sadržaja koji su učenicima prezentirani u vidu predavanja i radionica, treba izdvojiti dvije teme i to: „Sigurnost učenika u saobraćaju“ i „Međuvršnjačko nasilje“. Te dvije teme su realizirane sa djecom različitih uzrasta u osnovnim školama: Kovačići, Malta, Grbavica 2, Hrasno, Grbavica 1, Velešićki heroji i Čengić Vila. Zatim je u saradnji sa LOT timom Slovačke i pripadnika OS BiH, u O.Š. Hrasno, održana radionica na temu „Upozorenje na opasnost od mina“, a održavanje takve radionice u narednom periodu dogovoreno je u Srednoj školi za okoliš i drvni dizajn.

RPZ policajci su uzeli učešće i u organizaciji manifestacije „Maskenbal“, u kojoj su učestvovala djeca iz vrtića sa područja općine Novo Sarajevo. Također, dogovorena je i uručena donacija firmi „Nova Gama“ i „Sarajevo-farm“ za O.Š. Velešićki heroji. Donacija se sastoji od paketa prve pomoći, koji će djeci, prije svega, služiti za vježbu. Kada je u pitanju saradnja sa općinskim organima, svakako treba pomenuti i projekat općine Novo Sarajevo „Koristimo domaće“, u čijoj su realizaciji učestvovali i policijski službenici Druge PU.

I na kraju ovog izvještaja, treba pomenuti i učešće na press-konferenciji održanoj u objektu JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Press je održan na temu realizacije projekta Vijeća mladih općine Novo Sarajevo pod nazivom „Zanemari razlike“, a u kojem su RPZ policajci partneri u projektu.

Naravno, bilo je u ovom periodu još aktivnosti naših kolega RPZ policajaca, ali su u izvještaju izdvojeni za koje bi se ,po karakteru i trenutku dešavanja, moglo reći da su posebno značajni.