Skip to main content
Please wait...

Iako se izvještaj odnosi na aktivnosti u martu i aprilu tekuće godine, na početku ćemo pomenuti posjetu Sarajevu učenika koledža „Đulistan“ iz Ilijaša, organiziranu krajem februara, pod nazivom „defile mira“. Posjeta je inače upriličena kao uvod obilježavanju praznika „Dana nezavisnosti“, a domaćini učenicima su bili i RPZ policjajci Prve policijske uprave.
To nije bila jedina posjeta u ovom periodu, čiji su domaćini bili kolege iz Prve PU, jer su u organizaciji Ureda potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića, dočekali i propratili boravak djece iz osnovnih škola sa područja općina Kiseljak i Kreševo. Boravak djece je protekao u obilasku nekih znamenitosti Grada i u zanimljivom i korisnom druženju.
Naravno, uz ove aktivnosti, tekla je i prethodno dogovorena realizacija predavanja za učenike „Građevinsko-geodetske“ škole i „Srednje mašinske škole“, a na veoma aktuelnu temu „Maloljetničko prijestupništvo“. U školi „Primijenjenih umjetnosti“ predavanja su održana na temu „Posljedice upotrebe narkotičkih sredstava“. Edukaciju je u ovom periodu prošlo ukupno 311 učenikau 22 održana nastavna sata. Dojam je da su predavanja uspjela, te da su imala pozitivan uticaj i odjek među učenicima.
Početkom aprila mjeseca RPZ policajci su prisustvovali svečanoj dodjeli priznanja – „Zlatna povelja Lige humanista“ – škola za 21. Stoljeće, koja je održana u „Unitic“ centru. Priznanja su dobili direktori osnovnih škola „Isak Samokovlija“, „Hasan Kikić“ i „Safvet-beg Bašagić“, a te veoma cijenjene nagrade im je uručio bivši predsjednik R. Hrvatske i predsjednik „Lige humanista“ Stjepan Mesić.