Skip to main content
Please wait...

Osnovna ideja prilikom pokretanja kampanje „Rad policije u zajednici“, bila je edukativno-preventivno djelovanje policije u društvenoj zajednici. Rukovođeni tim geslom policijski službenici Druge PU angažovani na realizaciji ovog projekta, svoje djelovanje temelje upravo na preventivnim aktivnostima. Tako su u ovom periodu održavane radionice sa učenicima prvih razreda, srednjih škola na području općine Novo Sarajevo, a na teme „Zloupotreba narkotičkih sredstava i „Maloljetnička delikvencija“. Pored toga u dvije srednje škole i to „Škola za energetiku“ i „Škola za okoliš i drvni dizajn“, su uukupno 17 odjeljenja, realizovane tri veoma aktuelne teme: „Prekršaji i mladi“, „Poznavanje zakona o JriM“ I „Zakon o sportfskim manifestacijama“, koje su izazvale posebnu pažnju prisutne djece.

Ni osnovne škole sa područja Druge PU nisu ostale uskraćene za prisustvo i djelovanje naših RPZ policajaca. Pa su tako u O.Š. „Malta“ i O.Š. „Kovačići“, održani predavanje i radionica na temu „Međuvršnjačko nasilje“, a u O.Š. „Grbavica 1“ je u saradnji sa udruženjem „Mladi za mlade“ realiziran projekat „Nemoj biti narkoman“. Za učenike O.Š. „Kovačići“ organiziran je posjet PU Novo Sarajevo, gdje je više od 50 učenika obišlo prostorije policijske uprave, izvjesno vrijeme proveli sa policajcima u druženju, a na kraju obišli i prostorije Odjela za izdavanje putnih isprava.

A da ni najmlađi ne bi bili zapostavljeni, u vrtiću „Košuta“ je organizirana radionica na temu „Policajac je tvoj prijatelj“, uz prisustvo oko 40 članova i voditelja vrtića.

Na kraju, vrijedno je napomenuti da su kolege RPZ policajci, prisustvovali sredinom mjeseca, roditeljskom sastanku u „Srednoj energetskoj školi“, zbog problema nastalih u jednom od razreda. Činjenica da su policijski službenici znali za te probleme, da su pravovremeno i efikasno djelovali, te između ostalog, učešćem na roditeljskom sastanku, riješili taj problem i tako spriječili možda i eskalaciju neke vrste nedopuštenog ponašanja, govori koliko ovaj projekat doprinosi poboljšanju sigurnosne situacije i kolika je njegova važnost u široj društvenoj zajednici.