Skip to main content
Please wait...

Ciljna grupa RPZ policajaca Druge policijske uprave, u ovom periodu, su bili učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola, te učenici prvih razreda srednjih škola. Teme koje su realizovali sa pomenutim uzrastom su bile: „Poznavanje zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira“, „Javno mjesto i ponašanje na javnom mjestu“, „Vršnjačko nasilje sa posljedicama“, kao i sankcije u slučaju ovakvih negativnih ponašanja. Osnovne škole u kojima su radionice realizirane su: „Malta“, „Kovačići“, „Grbavica 1“, „Grbavica 2“ i „Čengić Vila. Predavanjima je prisustvovalo 550 učenika, sa kompletnim nastavnim kadrom i menadžmentom. Realizirane teme su svojim sadržajem i načinom prezentacije, izazvale veoma veliko interesovanje i pažnju svih prisutnih, a ono što je posebno važno napomenuti, jeste da su učenici vrlo aktivno učestvovali u njihovoj realizaciji.

Po prvi put su realizirane radionice u Srednoj saobraćajnoj školi i to sa devet razreda, uz prisustvo oko 250 učenika. Teme radionica su bile veoma aktuelne i odnosile su se na: maloljetničku delikvenciju, zloupotrebu opojnih droga, te uticaj okoline na ponašanje mladih. Predavanja su realizirana interaktivnom metodom, uz značajno učešće prisutnih učenika. Slična predavanja su održana i u „ŽIŠ-„u.
Kako je i najavljeno u izvještaju od prošlo mjeseca, izvršen je obilazak svih osnovnih i srednjih škola, po prethodno dogovorenoj dinamici, zajedno sa komandirom, zamjenikom i pomoćnicima komandira policijske stanice. Cilj obilaska bio je prije svega uvid u stanje na terenu, te praktični dogovor što kvalitetnije provedbe projekta RPZ, sa odgovornim predstavnicima lokalne zajednice u svim oblicima njenog djelovanja.

Pored ovih najavljenih, RPZ policajci su obavljali i svoje redovne poslove iz ove oblasti, koji se odnose na stalne obilaske terena, kontakte se sekretarima mjesnih zajednica, prisustvo sastancima vijeća roditelja u školama, pa čak i roditeljskim sastancima. Kao znak da njihovo zalaganje ne prolazi neprimijećeno i da predstavnici lokalne zajednice na pravi način prepoznaju njihov trud, došla su i priznanja za naše kolege. Tako su osnovne škole „Čengić Vila“, „Kovačići“ i „Malta“, te Srednja saobraćajna škola i „ŽIŠ“, RPZ policajcima dali pismene Zahvalnice, kao simbolične nagrade za dosadašnji rad i rezultate koje su postigli u oblasti saradnje sa predstavnicima lokalne zajednice i poboljšanja ukupne sigurnosne situacije.