Skip to main content
Please wait...

Prethodni period RPZ policajci PS Novo Sarajevo su posvetili edukativnom radu sa učenicima VI, VII i VIII-ih razreda osnovnih škola sa svog područja, te su u sklopu tih aktivnosti održali veoma zapaženo i posjećeno predavanje na teme: „Poznavanje zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira“ i „Javno mjesto i ponašanje na javnom mjestu“, te sankcije u slučaju nedozvoljenog i neprihvatljivog ponašanja. Predavanja su održana u O.Š. „Malta“ i O.Š. „Kovačići“, uz prisustvo oko 300 učenika i 19 odjeljenskih voditelja, zajedno sa menadžmentom osnovnih škola (direktori, pedagozi i socijalni radnici). Treba ponovo napomenuti da su ova predavanja imala zaista vrlo pozitivan odjek među učenicima i nastavnim osobljem, te je zajednički zaključak da sa ovom praksom svakako treba i dalje nastaviti, uz pažljiv odabir tema predviđenih za realizaciju.

U „Željezničkom školskom centru“ Sarajevo, je održana radionica i predavanja na više aktuelnih tema i to: „Maloljetnička delikvencija“, „Uticaj okoline na ponašanje mladih“, te „ Zloupotreba narkotičkih sredstava“. Predavanjima je prisustvovalo oko 180 učenika, a s obzirom na aktuelnost pomenutih tema, te zanimljiv način njihove prezentacije, izazvala su veliku pažnju i interesovanje kod prisutnih učenika i nastavnika.

Obrazovna dimenzija realizacije projekta „Rad policije u zajednici“, nastavljena je u O.Š. „Velešićki heroji“, gdje je učenicima drugog razreda prezentirana policijska oprema i policijsko vozilo, a učenicima O.Š. „Grbavica“ (dva razreda sa oko 40 učenika) je prikazano odvijanje saobraćaja na raskrsnici, te način prelaska preko obilježenog pješačkog prelaza.

Aktivnim učešćem u vježbi „Sigurnost 2011“, koju je organizirala i provela Općina Novo Sarajevo, RPZ policajci Druge policijske uprave, su dali svoj puni doprinos, kako uspješnom toku vježbe, tako i ukupnom poboljšanju sigurnosne situacije na području koje pokriva ova PU.

Treba napomenuti, da gore pomenute aktivnosti, nisu uticale na redovne aktivnosti RPZ policajaca, a koje se odnose na stalni obilazak i kontakte sa građanima, učenicima i menadžmentom svih škola sa svog područja, predstavnicima mjesnih zajednica i Centra za socijalni rad. Za naredni period je dogovoren takav obilazak sa svim rukovodnim radnicima II PU, kako bi se na licu mjesta stekao uvid u stvarno stanje na terenu, probleme i potrebe stanovnika i moguće vidove dalje zajedničke saradnje u cilju poboljšanja bezbjednosne situacije.