Skip to main content
Please wait...

Radeći na realizaciji predviđenih aktivnosti, RPZ policajci PS Novi Grad Sarajevo, su se u ovom periodu, fokusirali uglavnom na rad sa učenicima osnovnih škola na svom području. Tako su učenike prvih razreda osnovnih škola upoznali sa osnovnim pravilima saobraćajne kulture u dijelu pravilnog prelaska ulice sa semaforskom signalizacijom i bez semaforske signalizacije. U osnovnim školama „Fatima Gunić“ i „Avdo Smajlović“ je tom prilikom podijeljen i promotivni materijal (ruksaci, hemijske olovke, pištaljke i kačketi), a učenicima je omogućen i pregled službenih vozila i upoznavanje sa ostalom opremom koju policajci koriste, a sve u cilju otklanjanja eventualnog neracionalnog straha učenika od policije.

Za mjesec novembar je planirana i realizacija radionica sa učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola na sljedeće teme: „Budi neovisan – budi svoj“ – kao prevencija zloupotrebe droga, i tema : „Mladi i ovisnost o kocki i klađenju“. S obzirom na dob učenika sa kojima je predviđena radionica, s jedne strane, i važnost planiranih tema, može se reći da je u pitanju vrlo značajna i korisna aktivnost u okviru realizacije projekta „Rad policije u zajednici“.

Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama „Oaza“, organizovalo je takmmičenje u šest sportskih disciplina na kojima su učešće uzele organizacije za osobe sa posebnim potrebama iz cijele Bosne i Hercegovine, sa ukupno 700 takmičara. Učešće u organizaciji ovog takmičenja su uzeli i RPZ policajaci iz PU Novi grad.

Treba napomenuti da se povodom Dana državnosti, u dogovoru sa predstavnicima osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Skender Kulenović“ i „Fatima Gunić“, te nadležnim službama općine Novi Grad, planira organizirati humanitarni koncert za mlade u sali općine Novi Grad, a prikupljena sredstva će biti ustupljena Udruženju za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“, koji će i sami uzeti učešće na koncertu.