Skip to main content
Please wait...

U vremenskom periodu od 01.10.2011.godine do 31.10.2011.godine RPZ policajci Druge policijske uprave radili su na sprovođenju projekta Rad policije u zajednici , te je u pomenutom periodu posebna pažnja posvećena prevenciji maloljetničke delinkvencije.
Navedeni projekat je realizovan u pojedinim srednjim školama na području Općine Novo Sarajevo,gdje je radionici i predavanju na pomenutu temu bilo prisutno oko 80 učenika prvih razreda kao i 4 odjeljenska voditelja,zajedno sa menadžentom škole (direktori,pedagozi i socijalni radnici).Pored održanog predavanja svi učenici prvih razreda su imali i aktivno učešće u razgovoru, gdje su doneseni određeni zaključci i postignut dogovor za metod rada u budućnosti.

Pored navedenih aktivnosti izvršen je obilazak četiri srednje škole na području Općine N.Sarajevo i to: Srednja škola za okoliši drvni dizajn,Srednja elektro-energetska škola,Srednja škola ŽIŠ i Treća gimnazijaSarajevo. Obilazak je izvršen zajedno sa komandirom PS-e N.Sarajevo, te jeposeban akcenat stavljen na saradnju sa policijom i riješavanje zajedničkih problema. Predstavnici svih škola su podržali projekat RPZ i konkretan obilazak sa boljom komunikacijom i saradnjom sa menadžmentom škola,te nastavak edukacije učenika po različitim osnovama. U ovom periodu su kolege RPZ policajci radili na obilasku vjerskih ustanova, te tom prilikom ostvarili korisne kontakte sa vjerskim službenicima.

Nastavljena je , ranije započeta, edukacija učenika OŠ Hrasno (VII razredi), kao i učenika Srednje škole ŽIŠ (učenici prvih razreda), te su nastavljene aktivnosti sa pet preostalih prvih razreda pomenute škole.
Takođe,vršen je svakodnevni obilazak MZ-a, u cilju ostvarivanja kontakt sa sekretarima, a radi identifikacije i riješavanja problema koji datiraju na mjesnim područjima.

Za naredni period planirana je saradnja sa Općinom Novo Sarajevo, konkretno sa Štabom civilne zaštite, a u cilju prevencije i konkretne pomoći djeci u nekim specifičnim situacijama. Predavanje će se održati u krugu OŠ Hrasno narednog mjeseca, a RPZ policajci će aktivno učestvovati u realizaciji ovog projekta.