Skip to main content
Please wait...

U periodu od 19.09. do 23.09.2011. godine u posjeti Sarajevu su boravili predstavnici Švicarske agencije za razvoj i suradnju „ SDC“, na čelu sa direktorom, gospodinom Peterom Schorerom, koji je istovremeno i direktor projekta „Rad policije u zajednici u BiH“. U delegaciji su bili i komesar gradske policije St. Gallena, gosp. Pius Valier, te komandir uniformisane policije St. Gallena, Ralph Hurni. Gosti iz Švicarske su značajn dio vremena posvetili realizaciji pomenutog projekta, čiji je glavni nosilac MUP Kantona Sarajevo. U cilju što kvalitetnije realizacije kampanje i unapređenja nekih aktivnosti u pojedinim segmentima rada Ministarstva, kao i poboljšanja saradnje sa ostalim institucijama na lokalnom nivou, organizirana je tribina pod nazivom „Lokalna rješenja za lokalne probleme“.
Tribina je održana u hotelu „Bristol“, 20.09.2011. godine, uz prisustvo delegacije iz Švicarske, predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo,predstavnici Policijske misije EU, te mnogobrojnih gostiju iz različitih oblasti društvenog života, koji su također zainteresirani za što kvalitetniju implementaciju projekta „Rad policije u zajednici“. Tribina se odvijala u dvije sesije, nakon kojih su doneseni i precizni zaključci koji se tiču podizanja svijesti građana o potrebama zaštite opštih dobara i stvaranja sigurnog okruženja, organizacijske strukture policijskih organa u smislu prilagođavanja potrebama zajednice, uvođenja prakse specijalizacije policijskih službenika u tom kontekstu, uvođenja prakse volontiranja u RPZ aktivnostima, osnivanje foruma za sigurnost na razini općina i njihova strukturalna uvezanost sa skupštinskom komisijom za sigurnost i izrada održivih projekata na razini lokalnih zajednica i osiguranje finansiranja, provedbe i praćenja rada istih od strane lokalne zajednice. Narednog dana u prostorijama Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, održana je radionica na temu „Prijedlozi za unapređenje rada policije“. Pored čelnih ljudi Ministarstva i Uprave policije, ministra Budimlića i komesara Ćosića, te delegacije „SDC“-a i predstavnika policije St. Gallena, radionici su prisustvovali i načelnici sektora i policijskih uprava, te komandiri policijskih stanica Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Uvodničari su bili prof. Dr. Aziz Šunje sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ralph Hurni, komandir uniformisane policije St. Gallena, a obrađene teme su bile: „Glavni principi u upravljanju ljudskim resursima“ – prof. Aziz Šunje, „Unutrašnja organizacija policije, lanac komandovanja“, „Sistem permanentne obuke“ i „Mentalitet i motivacija, procjena rada“, komandir Ralph Hurni. Aktuelnost i značaj obrađenih tema bili su uzrokom duže i kvalitetne diskusije iz koje su proizašli zaključci koji se tiču potrebe osnivanja RPZ timova u policijskim stanicama, raspodjeli odgovornosti, raspodjeli rukovodećih funkcikja na svim nivoima, te prilagođavanju organizacijone strukture veličini policijske stanice.
Izuzetna pažnja i angažman učesnika tribine i radionice su bili najbolji pokazatelj važnosti i značaja obrađenih tema, te ukupnog značaja kvalitetne realizacije projekta „Rad policije u zajednici“, ali i priznanje organizatorima na odlično obavljenom poslu.
Izvještaj Kantonalne televizije Sarajevo o ovom događaju možete pogledati na donjem linku:

Prilog
/sites/mup.ks.gov.ba/files/2023-02/TVSA.mp4