Skip to main content
Please wait...

Naše kolege, RPZ policajci iz PS Centar, započeli su svoje aktivnosti u ovom mjesecu onako kako treba, planski i sa unaprijed pripremljenim i osmišljenim aktivnostima. Početkom mjeseca prvo je održan sastanak sa predstavnicima općine Centar i dogovorena suština djelovanja i disukusija na seminaru „Marketing sigurnosti“ u organizaciji švicarskog SDC-a, a koji je održan na Ilidži u hotelu „Hollywood“ od 03.05. do 05.50.2011. godine. Na seminaru je, zajedno sa predstavnicima općine Centar je prigodnim referatom elaboriran problem nedozvoljenog zauzimanja javnih površina na pijaci Ciglane.

Naredna manifestacija, u čije su održavanja od samog početka, bili uključeni i RPZ policajci PS Centar, bio je defile maturanata Prve gimnazije na relaciji ul. Gimnazijska – Trg djece Sarajeva – BBI Centar, održan 13.05.2011. godine. Zatim je 20.05.2011. godine održana parada maturanata svih srednjih škola od Trga Alije Izetbegovića do Trga djece Sarajeva, a centralna manifestacija se održavala na platou BBI Centra. Obje manifestacije su prošle u najboljem redu i najljepšem raspoloženju svih učesnika, a kolege RPZ policajci su dali svoj puni doprinos uspješnoj organizaciji i ovih okupljanja i time zapravo na najbolji način nastavili realizaciju projekta „Rada policije u zajednici“ i stalnom pridobijanju povjerenja građana bez obzira na njihovu starosnu ili bilo koju drugu odrednicu.

A kao potvrda predanom i kvalitetnom radu došao je poziv iz O.Š. „Isak Samokovlija“, a povod je bila priredba za dan škole. Tom prilikom je direktor škole našim kolegama, RPZ policajcima, uručio zahvalnice za unapređenje rada škole.

I da ne bi bila zapostavljena ni edukativna dimenzija angažmana RPZ policajaca na realizaciji ovog, sada već stalnog projekta i zadatka, održano je više predavanja i radionica u srednjim školama i to u suradnji sa komisijom za pitanje mladih općine Centar. Teme su se ticale maloljetničke delikvencije, sa posebnim akcentom na lažne dojave o postavljanju minsko-eksplozivnih naprava u školama. Predavanja su održana u Drugoj gimnaziji, Srednjoj -zubotehničkoj i Srednjoj - trgovačkoj školi i svojom sadržinom i načinom prezentacije, izazvala su veliku pažnju i interesovanja učenika pomenutih škola.

Kao što se vidi, ova informacija je propraćena i sa nekoliko lijepih fotografija, što inače praktikujemo pri prezentaciji izvještaja o radu policije u zajednici, jer je to još jedan način da što plastičnije prikažemo naše djelovanje na terenu, ali i da vidimo povratni efekat tog rada.
Sarajevo, 31.05.2011. godine