Skip to main content
Please wait...

Sastanak Stručnog tima i nadležnih institucija: Suprotstavljanje zloupotrebi opojnih droga zahtijeva multisektorski pristup

10, Nov 2023
Sa sastanka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je u proteklom periodu aktivno radilo na pripremi prve strategije za prevenciju i suzbijanje zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo 2024-2028, te će ista uskoro "ugledati svjetlost dana". Stručni tim angažovan u ovom procesu je prikupljao podatke iz različitih interesnih resora, a potom i prijedloge mjera i aktivnosti iz resora za koje je ta institucija nadležna, a s ciljem pripreme akcionih planova koji će biti sastavni dio strategije. 

Suprotstavljanje zloupotrebi opojnih droga zahtijeva uključivanje i angažman većeg broja nadležnih institucija i šire društvene zajednice, kao i multisektorski pristup u rješavanju ključnih problema u ovoj oblasti, stoga su u ovaj proces uključeni i predstavnici JU Zavod za bolesti ovisnosti, JU Terapijska zajednica Kampus, te predstavnici ministarstava Kantona Sarajevo – pravde; odgoja i obrazovanja; rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te zdravstva.

Na današnjem sastanku su prezentovane dosadašnje aktivnosti, glavni nalazi iz pristiglih podataka, te prijedlozi mjera koji su dostavljeni od strane institucija i one koje je pripremio Stručni tim. 

U narednom periodu javnost može očekivati press konferenciju na kojoj će biti prezentovani rezultati rada Stručnog tima, kao i prijedlozi za rješavanje pitanja zloupotrebe narkotika.