Skip to main content
Please wait...

MUP KS i KJKP „Rad“ će pojačati saradnju po pitanju rješavanja problema saobraćaja u mirovanju

6, Dec 2023
Sa sastanka

Ministar MUP-a KS Admir Katica primio je danas u svom kabinetu v.d. direktora KJKP „Rad“ Nijaza Salamovića sa saradnicima, a razgovaralo se o planovima i prijedlozima zajedničkih aktivnosti na uklanjanju nepropisno parkiranih vozila, te uvođenju video nadzora s ciljem rješavanja divljih deponija.

Kako su istakli predstavnici KJKP“Rad“, saradnja sa MUP-om KS i do sada je bila na dobrom nivou, no moguća su unapređenja posebno u oblasti nepropisnog parkiranja, te bolja međusobna koordinacija. U planovima ovog kantonalnog preduzeća je uvođenje video nadzora na divljim deponijama kako bi se lakše identifikovali, a potom i sankcionisali prekršioci. Također, plan je pojačati aktivnosti na uklanjanju nepropisno parkiranih vozila, kao i neregistrovanih vozila, vozila bez tablica, te vozila koja su u kvaru i nisu u upotrebi, a za što je neophodna bolja saradnja s policijom. Navedeno je da je u prošloj godini sa ulica Kantona Sarajevo uklonjeno 1800 takvih vozila, a u 2023. godini 2500, no plan je da se ta brojka još poveća.

Ministar Katica je najavio da će MUP Kantona Sarajevo podržati KJKP „Rad“ u njihovim aktivnostima s ciljem što bolje regulacije saobraćaja u mirovanju. „Imajući u vidu konstantne saobraćajne gužve i evidentni nedostatak parking prostora u Kantonu Sarajevo, veoma je važno uspostaviti čvrste mehanizme saradnje i koordinacije policije i KJKP 'Rad' u oblasti regulisanja saobraćaja u mirovanju, odnosno djelovanja Pauk službe. Uspostavit ćemo jaču saradnju između policijskih uprava i KJKP 'Rad' i uložiti maksimalne napore da svako nepropisno parkirano vozilo bude u najkraćem roku prijavljeno, a potom i uklonjeno čime će se omogućiti bolja saobraćajna komunikacija, ali i bolja kvaliteta života građana Kantona Sarajevo,“ izjavio je ministar Katica.