Skip to main content
Please wait...

MUP KS će u punom kapacitetu podržati protokol na prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici

6, Dec 2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u punom kapacitetu će podržati Protokol o radu i saradnji koordinacionog tijela na prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo.

Protokolom, koji je danas u ime MUP-a KS potpisao ministar Admir Katica, uređuju se prava i obaveze svih potpisnika u osiguranju prevencije nasilja u porodici, postupanja kod prijave ili saznanja o nasilju u porodici, pružanja zaštite žrtvama nasilja, kao i međusobna saradnja i koordinacija svih potpisnika protokola kako bi njegova primjena bila što efikasnija.

Pored MUP-a KS, protokol su potpisali i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Ministarstvo zdravstva KS, Ministarstvo pravde i uprave KS, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Kantonalno tužilaštvo KS, Fondacija lokalne demokratije i Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom u KS.

„Smatram da je ovaj dokument vrlo važan za borbu protiv nasilja u porodici i za pomoć žrtvama nasilja. Naše strateško opredjeljenje je da unutarresorski pokrećemo ova pitanja i da zajedno otklanjamo eventualne propuste i poteškoće u radu koje najbolje mogu identifikovati oni koji učestvuju u procesima. Treba da sarađujemo i pomažemo jedni drugima, a sve u svrhu što uspješnije borbe protiv ove vrste kriminala i da budemo na usluzi žrtvama da što lakše prođu kroz te procese. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici i Pravilniku Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji reguliše ovu oblast, policija saradnju sa žrtvama nasilja ostvaruje i kroz zajednički sigurnosni plan i komunikaciju sa žrtvama, a Protokol koji smo danas potpisali i koji definiše način koordinacije sa drugim institucijama, ustanovama i resorima, doprinosi tome da policija lakše obavlja svoj dio posla i da pomažemo jedni drugima,“ izjavio je ministar Katica prilikom današnjeg potpisivanja Protokola o radu i saradnji koordinacionog tijela na prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo.