Skip to main content
Please wait...

MUP KS i Udruženje Baby steps nastavljaju kampanju povećanja sigurnosti djece kao putnika u Kantonu Sarajevo

11, Dec 2023

Projekat „Preventivne aktivnosti povećanja sigurnosti djece kao putnika u KS“, koji zajedno realizuju MUP KS i Udruženje Baby steps, bit će nastavljen i ove godine, a u toku ovog mjeseca članovi Udruženja Baby steps izlazit će na ulice sa pripadnicima Jedinice za saobraćaj i pridružiti se policijskim kontrolama.

Vršit će se preventivni pregledi koji podrazumijevaju kontrolu vozila na cesti od strane policijskih službenika koja će biti posebno usmjereni na djecu putnike. Akcije će biti informativno-preventivnog karaktera, te će se informisanjem roditelja, usmeno i putem letaka, nastojati pozitivno djelovati na povećanje broja djece koja ispravno koriste autosjedalice. Prema riječima predsjednice Udruženja Amile Tatarević, ovo je četvrta godina otkako se projekat realizuje u Kantonu Sarajevo i rezultati su veoma dobri. Većina roditelja vozača veoma pozitivno reaguje na sugestije koje dobijaju, te nerijetko traže i savjete u smislu postavljanja autosjedalica i slično. Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, upotreba autosjedalica obavezna je za djecu do uzrasta od 12 godina.

Ministar MUP-a KS Admir Katica dao je punu podršku aktivnostima ovog udruženja, kazavši da je podizanje svijesti kod vozača, u ovom slučaju roditelja, od presudnog značaja za prevenciju većih posljedica. „Veoma je važno na vrijeme ukazati roditeljima na eventualne propuste koje prave prilikom korištenja autosjedalica i posljedice koje to može izazvati. MUP KS i Jedinica za saobraćaj će se i ovaj put maksimalno uključiti u projekat i pomoći u realizaciji. Svako vozilo koje zaustave pripadnici Jedinice za saobraćaj na ulicama, u zavisnosti od toga da li se u njemu voze i djeca, bit će pregledano, a roditelji će dobiti korisne savjete o tome kako da povećaju sigurnost svojih najmlađih,“ izjavio je ministar Katica.

Uvesti obavezne edukacije učenika u KS o posljedicama korištenja alkohola i narkotika

Ministar Katica dao je podršku Udruženju Baby steps i na drugom značajnom projektu koji provode, a riječ je o edukativnim časovima  za učenike III i IV razreda srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Upotrebom naočala za simulaciju dejstva alkohola i narkotika, učenici imaju priliku da nakratko dožive subjektivni osjećaj osobe koja je pod dejstvom 1,5 promila (ili više) alkohola ili narkotika. Iskustva pokazuju da su učenici veoma zainteresovani za ove prezentacije kroz koje im se ukazuje na opasnost vožnje u ovakvom stanju, te djeluje preventivno. Ministar Katica je u razgovoru sa predstavnicima Udruženja Baby steps najavio da će pomoći u njihovim nastojanjima da se ovi edukativni časovi uvedu kao obavezni za učenike starijih razreda svih škola u Kantonu Sarajevo.

Realizaciju ovih projekata podržava i Kabinet predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića, što će uveliko doprinijeti implementaciji istih.