Skip to main content
Please wait...

Povećanjem broja žena u policijskim strukturama, jača se efikasnost policije i povjerenje građana

20, Dec 2023

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica učestvovao je danas na konferenciji „Više žena-više povjerenja“ u okviru projekta „Smanjenje diskriminacije na osnovu spola unutar policijskih struktura u Bosni i Hercegovini“, kojeg provodi Udruženje za pomoć i razvoj HAJDE u saradnji sa Udruženjem „Mreža policijskih službenica“. Konferencija se bavila temom podizanja svijesti o zastupljenosti žena i važnosti njihovog položaja u sigurnosnim strukturama Bosne i Hercegovine.

Opći je zaključak da su policijske službenice podzastupljene u policijskim strukturama na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, iako su u posljednjih pet godina zabilježena blaga poboljšanja. Procentualno, postotak policijskih službenica u svim MUP-ovima u Bosni i Hercegovini je 9,70%, a u osam MUP-ova/policijskih organa povećao se broj policijskih službenica u posljednjih pet godina za 3,34%.

Kao prepreke koje stoje pred ženama u policijskim strukturama identifikovani su sljedeći faktori: policijske službenice nose dodatni teret dokazivanja, bore se sa razbijanjem stereotipa da je policija 'muško' zanimanje, te nemaju pravo na grešku. Zaključeno je da treba raditi na osnaživanju žena-policijskih službenica, promociji ovog zanimanja, sveobuhvatnom pristupu i edukaciji.

„Potrebno nam je više žena policijskih službenica i zalagaćemo se za to. Stvaranje ekvilibrijuma između muškaraca i žena u policijskim strukturama neophodno je za efikasnu policiju i borbu protiv svih oblika kriminala. Naš naredni zadatak je da aktivnije promoviramo posao policijskih službenika među ženama kako bismo postigli da se one više prijavljuju na konkurse, jer tako ćemo imati jaku i efikasnu policiju i jačati povjerenje naših građana. Želim poručiti našim kolegicama, policijskim službenicama, da mi znamo koliko nam vrijede i zaslužuju naše poštovanje u tome što rade i doprinose društvu i ja im se zahvaljujem na tome,“ poručio je ministar Katica.

Pored ministra Katice u panel diskusiji na temu „Više žena-više povjerenja“ učestvovali su i Kristina Jozić, predsjednica Udruženja „Mreža policijskih službenica“, Maid Pajević iz Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Benjamin Plevljak iz Centra za sigurnosne studije.