Skip to main content
Please wait...

Korak bliže izgradnji nove zgrade MUP-a: Potpisan Ugovor o prenosu prava vlasništva za prostor na kojem će biti nova zgrada

28, Dec 2023

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“d.o.o. Sarajevo Rusmir Salić potpisali su danas Ugovor o prenosu prava vlasništva uz protučinidbu u vezi sa prostorom u ulici Kolodvorska, na kojem se trenutno nalazi nedovršeni objekat u vlasništvu “Vodovoda i kanalizacije”, a na kojem će se biti izgrađena nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova. Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost Vladi za zaključivanje ugovora o prenosu prava vlasništva između Kantona Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacije na sjednici održanoj 07.novembra, 2023. godine.

"Zadovoljstvo mi je danas da smo učinili još jedan korak nakon višegodišnjeg zastoja u izgradnji zgrade MUP-a. Mi ćemo sagraditi objekat koji će biti adekvatan potrebama naših policijskih snaga, na taj način stvoriti bolje uslove za rad i podići sigurnost naših građana. A s druge strane, transformisati jedan centralni urbani prostor koji je već četiri decenije ruglo,“ izjavio je prilikom potpisivanja premijer Uk.

“Ugovor je potpisan nakon što su Vlada Kantona Sarajevo i Skupština Kantona Sarajevo kao osnivač i vlasnik imovine KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo dali saglasnost za prenos imovine Preduzeća u vlasništvo Kantona Sarajevo. S obzirom na to da i mi kao Preduzeće imamo problem sa smještajnim kapacitetima svojih organizacionih jedinica i da se nalazimo na više različitih lokacija u Kantonu Sarajevo, raduje nas da to nije zanemareno od strane Vlade i Skupštine KS, te da je ovim ugovorom predviđeno iznalaženje adekvatne zamjenske lokacije na kojoj bi se mogla izgraditi buduća poslovna zgrada KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo “, kazao je direktor KJKP"Vodovod i kanalizacija" Rusmir Salić.

 Današnjem potpisivanju je prisustvovao i ministar MUP-a KS Admir Katica.

„Ovo je vrlo važan korak ka ostvarenju našeg krajnjeg cilja, a to je novo, moderno i funkcionalno sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Zahvaljujem se Vladi Kantona Sarajevo što nas je podržala u ovom projektu na kojem intenzivno radimo i rezultati će vrlo brzo biti vidljivi. Također, zahvaljem se KJKP'Vodovod i kanalizacija' i direktoru Rusmiru Saliću na ekspeditivnosti koju su pokazali. Ubrzo ćemo pristupiti izradi idejnog rješenja, a u sljedećoj godini bit će izvršeno i rušenje postojeće građevinske konstrukcije. Naš novi objekat imat će površinu oko 25.000 m2 i svojom strukturom i sadržajima omogućit će optimalno funkcionisanje Ministarstva unutrašnjih poslova KS,“ izjavio je ministar Katica.