Skip to main content
Please wait...

Izvršeno proširenje depoa za odlaganje privremeno oduzetih vozila u Reljevu

12, Jan 2024

S ciljem omogućavanja prijeko potrebnog dodatnog prostora za odlaganje privremeno oduzetih vozila, proširen je kapacitet depoa u Reljevu za dodatnih 250 do 300 vozila, a lokacija je osigurana adekvatnim fizičkim i video-nadzorom.

 

MUP Kantona Sarajevo suočen je sa nedovoljnim kapacitetima za odlaganje privremeno oduzetih vozila, te je ovo privremeno rješenje, dok bi uskoro trebala biti pokrenuta procedura i za osposobljavanje drugog depoa koji će se nalaziti na području općine Novi Grad – Alipašin most i zauzimat će ukupnu površinu oko 3.500 m2. Za depo u općini Novi Grad krajem prošle godine potpisan je sporazum sa Zavodom za izgradnju KS o regulisanju međusobnih odnosa radi ustupanja zemljišta u svrhu formiranja depoa.

 

Nedostatak kapaciteta postaje sve veći problem za MUP Kantona Sarajevo jer nakon privremenog oduzimanja o daljnjem statusu, vraćanju ili trajnom oduzimanju motornog vozila odlučuje nadležni organ, odnosno postupajuće tužilaštvo i nadležni sud. Dinamika donošenja njihovih odluka ne prati dinamiku privremenog oduzimanja vozila usljed čega dolazi da preopterećenosti postojećeg depoa.

Ministar MUP-a KS Admir Katica je odmah na početku kalendarske 2024. godine naložio da se pokrenu aktivnosti na formiranju radne grupe koja će izvršiti detaljnu analizu i provjeru statusa svih oduzetih vozila, te na osnovu toga i donesenih odluka utvrditi koja vozila mogu biti vraćena, uništena ili upućena na prodaju.

Osim privremeno oduzetih vozila isključenih iz saobraćaja na ovim depoima nalaze se i vozila

koja su dokazi izvršenja krivičnih djela.