Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica i predsjedavajući Okerić na sastanku s federalnim ministrom Isakom

29, Feb 2024

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica sastali su se s federalnim ministrom unutrašnjih poslova Ramom Isakom i predstavnicima njegovog kabineta.

Na konstruktivnom sastanku konstatovano je da je saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i saradnja između uprava policija u sastavu oba ministarstva na izuzetno zavidnom nivou.

Predsjedavajući Okerić i ministar Katica pohvalili su aktivnosti koje poduzima federalni ministar Isak u oblasti unutrašnjih poslova, posebno ističući usvajanje Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i Uredbe o dodjeljivanju činova policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Učesnici ovog sastanka razgovarali su i o izradi Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH i Zakona o policijskim službenicima FBiH, te o drugim zakonima iz nadležnosti Federalnog MUP-a, a koji se nalaze među prioritetima Programa integrisanja u provođenju neophodnih reformi na putu BiH ka europskim integracijama

Ministar Isak pohvalio je aktivnosti koje se odnose na zapošljavanje novih policijskih službenika u MUP-u KS, kao i transparentno provedenu konkursnu proceduru prilikom prijema novih policajaca.

Istaknuto je da saradnja MUP-a KS i Fedralnog MUP-a predstavlja izuzetno važnu kariku u osiguranju stabilnog i efikasnog sigurnosnog sistema spremnog da se uhvati u koštac sa svim pojavnim oblicima kriminaliteta u Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH, ali i u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je da će ministri, direktor Federalne uprave policije, policijski komesar MUP-a KS, te rukovodstvo oba kabineta nastavit održavati redovne sastanke radi koordinisanog djelovanja ministarstava, kao i da će svako iz svoje nadležnosti raditi na poboljšanju sigurnosne situacije.