Skip to main content
Please wait...

Saopćenje za javnost Komisije za provođenje postupka nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo

16, Mar 2024

Povodom saopćenja za javnost navodne grupe eksperata stranke Naprijed u kojem populistički i bez utemeljenja kritikuju nabavku helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo, dezavuišući javnost informacijama koje nisu tačne, Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera MUP-a Kantona Sarajevo, upućuje saopćenje za javnost:

 

Postupak javne nabavke za izbor ponuđača i nabavku helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo pokrenut je u oktobru 2023. godine, a prethodio mu je višemjesečni rad i pripreme tenderske dokumentacije od strane Komisije za provođenje postupka javne nabavke helikoptera formirane u julu iste godine. Komisiju čini devet članova, eksperata iz različitih oblasti, uključujuči i aviomehaniku i vojnu opremu.

 

Tenderska dokumentacija i specifikacija za nabavku helikoptera urađena je tako da se vodilo računa o svemu i da helikopter koji će biti nabavljen po tehničkim karakteristikama ima maksimalne mogućnosti. Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera MUP-a Kantona Sarajevo odgovorno tvrdi da je helikopter koji nabavlja MUP Kantona Sarajevo najbolji koji će imati država Bosna i Hercegovina. 

 

Istovremeno, želimo informisati javnost da, iako je postupak javne nabavke helikoptera u potpunosti javan i transparentan, tokom njegovog provođenja nailazimo na brojne poteškoće koje u skladu sa zakonskim rokovima otklanjamo. Komisija svoj posao obavlja zakonito i neće se baviti neutemeljenim i neosnovanim tvrdnjama koje iznose nedovoljno upućeni u proces.

Ipak, kako bi javnost bila upoznata sa svim činjenicama i demantovani netačni navodi iz pomenutog saopćenja, ističemo da su se na pomenuti postupak nabavke prijavila dva ponuđača:

SHOT d.o.o. Zenica i LEONARDO S.P.A. ITALIJA.

 

Ponuda ponuđača LEONARDO S.P.A Italija je bila formalno-pravno potpuno neispravna i odbačena je, a evo i zašto: ponuđač nije uredno jamstvenikom uvezao i obezbijedio tendersku dokumentaciju, nijedna izjava o profesionalnoj i tehničkoj sposobnosti nije bila ovjerena i potpisana, dok je predmetni ugovor iz tenderske dokumentacije bio samo potpisan, ali ne i ovjeren pečatom i nisu ispunjeni osnovni elementi ugovora koje je ugovorni organ tražio, a tiču se finansijskog dijela. Odbijeni ponuđač je uputio žalbu Uredu za razmatranje žalbi koji je također konstatovao da je ponuđač – LEONARDO S.P.A. Italija napravio niz propusta i da je ugovorni organ – u ovom slučaju MUP KS, pravilno postupio kada je ponudu ocijenio neprihvatljivom. Indikativno je da nakon što je oštećeni ponuđač iscrpio pravne mogućnosti, sa istim pitanjima u javnost izlazi određena politička partija čime impliciraju da su prikriveni lobisti odbijenog ponuđača. Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera ovakvim postupanjem smatra da pojedinci neutemeljeno dovode u pitanje postupak javne nabavke i miješaju se u postupak koji još nije završen i otvoreno ga sabotiraju, a što može biti predmetom istrage nadležnih organa.

 

Radi objektivnog informisanja javnosti, demantovaćamo još nekoliko neutemeljenih tvrdnji navodnih eksperata, iznesenih u saopćenju.

Što se tiče tvrdnji da helikopter ne može dobiti certifikat, obavještavamo javnost da se još nikada nije desilo da neki helikopter proizvođača Bell nije poletio i da nije dobio certifikat, Nema nijednog dokazivog razloga i činjenice da certifikat za novoproizvedenu letjelicu BEL 412 EPX ne bude uredno izdat i dostavljen u trenutku isporuke helikoptera za koju je rok 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Tačno je da je ovo pitanje problematizirao i ponuđač čija ponuda nije prihvaćena, ali je Ured za žalbe predmet vratio ugovornom organu na ponovni postupak, sa gore citiranim mišljenjima da je Komisija ispravno postupila. Dodajmo i to da ovu vrstu helikoptera koriste sve policijske agencije zemalja bivše Jugoslavije, dok nabavku iste letjelice provode i Oružane snage BiH
 

Što se tiče tvrdnji da se navedeni helikopter na tržištu mogao kupiti za četiri miliona eura jeftinije, ukazujemo stranci Naprijed da Komisija za provođenje postupka nabavke helikoptera postupak vodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a ne po analizama tržišta samoprozvanih eksperata, te da su se na javnu nabavku, kao što smo već rekli, javila dva ponuđača. Razlika u cijeni koju su ponudili iznosila je 122.426,50 KM, a zbog činjenice da je ponuda LEONARDO S.P.A. Italija bila formalno-pravno neispravna, prihvaćena je ponuda firme SHOT d.o.o. Zenica, u iznosu od 30.340.000 KM (bez PDV-a). Usporedbe radi, dva helikoptera nabavljena od strane MUP-a Republike Hrvatske koštala su više od 36 miliona eura.
 

Komisija za provođenje postupka javne nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo nastavit će provođenje navedenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i zakonom utvrđenim rokovima, a za sva eventualna pitanja i nedoumice stoji na raspolaganju.