Skip to main content
Please wait...

Zbog parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom u protekla tri mjeseca izdata 734 prekršajna naloga

Znak pristupačnosti

Sarajevo, 02.04.2024. godine - Tokom marta 2024. godine policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 206 prekršajnih naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a iz istog razloga sedam vozila je premješteno specijalnim vozilom „pauk“.

Najviše prekršajnih naloga, njih 61, u proteklom mjesecu je izdato na području općine Novi Grad, a specijalnim vozom „pauk“ premještena su tri vozila, kao i na području Starog Grada.

Od početka godine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 73. stav 1. tačke 12. ZOOBS-a na putevima u BiH nesavjesnim vozačima izdata su 734 prekršajna naloga.

Podsjećamo građane da je od 08.07.2023. godine za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i u narednom periodu nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.