Skip to main content
Please wait...

EUFOR pružio podršku projektima MUP-a Kantona Sarajevo na jačanju policije i podizanju stepena sigurnosti

18, Apr 2024

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević primili su danas specijalnog savjetnika komandanta EUFOR-a Yvesa Flocona i Antonia Canhota, oficira u komandi EUFOR-a.

Tokom susreta je istaknuto da je EUFOR veoma zahvalan za saradnju i podršku koju pruža MUP Kantona Sarajevo, te da su kroz svoje redovne izvještaje utvrdili značajna unapređenja kroz saradnju sa OSCE-om na nabavci kompjuterske opreme za uspostavu i nadogradnju određenih baza podataka MUP-a Kantona Sarajevo koja će se nastaviti i kroz planirane obuke.

Predstavnici EUFOR-a su istakli da su kroz izvještaj definisali proritete u djelovanju, a to su: zaštita policijskih službenika kroz adekvatno opremanje, zaštita građana i borba protiv kriminala.

Kako su istakli ministar Katica i komesar Hajdarević, MUP Kantona Sarajevo – Uprava policije intenzivno radi na osiguravanju što boljih uslova za rad policijskih službenika kroz nabavku novih uniformi, opreme i materijalno-tehničkih sredstava. Predstavnici EUFOR-a su upoznati sa informacijom da je MUP Kantona Sarajevo – Uprava policije prvi u FBiH pokrenuo postupak nabavke novih uniformi za policajce još u oktobru prošle godine, a u skladu sa Uredbom o jedinstvenim policijskim uniformama, te da isti još nije zaključen isključivo zbog uloženih žalbi, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. 

Učesnici sastanka saglasili su se da su profesionalne i jedinstvene uniforme važne kako za policijske službenike, tako i za izgradnju i jačanje povjerenja između građana i policije. Sigurnost građana u Kantonu Sarajevo, između ostalog, će biti unaprijeđena i u potpunosti opremljenim policijskim službenicima koji će zaštiti građane, sistem i ispunjavati svoju dužnost, po čemu će Kanton Sarajevo biti primjer ostalim kantonima u FBiH. 

EUFOR je pružio snažnu podršku svim projektima MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije na jačanju policije i podizanju stepena sigurnosti u Kantonu Sarajevo.