Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica posjetio Upravu za građanska stanja i pravne poslove: Uspješno odgovorili enormnom broju zahtjeva za lične dokumente

19, Apr 2024

Zbog izuzetno povećanog obima posla i broja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata u prva tri mjeseca ove godine, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo posjetio je sjedište Uprave za građanska stanja i pravne poslove MUP-a KS koje djeluje u prostorijama u Novom Sarajevu. Ministra Katicu dočekala je pomoćnica ministra Senada Hadžimehmedagić koja ga je upoznala sa rezultatima rada u prva tri mjeseca ove godine. U okviru ove Uprave djeluju pisarnica, sektori za građanska stanja, sektori putnih isprava, te sektori za pravne i kadrovske poslove, kao i koordinaciju i stručno usavršavanje.

Najveći teret posla sa građanima trenutno imaju sektori za građanska stanja i putne isprave jer je broj zahtjeva koje su zaprimili u prva tri mjeseca ove godine u enormnom porastu, te se bilježi povećanje od 146% u odnosu na isti period prošle godine (lične karte) i 97,2% više na izdavanju pasoša.

Pomoćnica ministra Senada Hadžimehmedagić se zahvalila ministru Katici na blagovremenom kapacitiranju ovih sektora ljudskim resursima, posebno za radna mjesta na kojima se pružaju direktne usluge građanima. Prilikom obilaska Uprave, ministar Katica upoznao se i sa novim uposlenicima raspoređenim za rad na administrativnim poslovima i sa strankama koji su već pokazali maksimalnu posvećenost i ažurnost.

Ministar Katica je uposlenike administracije upoznao sa projektima koji su pokrenuti s ciljem obezbjeđivanja što boljih uslova rada, najavivši da će svi sektori sa lokacije u Novom Sarajevu ubuduće djelovati u glavnoj zgradi MUP-a KS koja će biti sagrađena u ulici Kolodvorska. Također je najavio velike promjene i u drugim općinama gdje će se raditi dogradnja i adaptacija objekata kako bi se proširili kapaciteti i olakšao rad sa građanima. Posebno je istaknut napredak u radovima na dogradnji objekta PU Novi Grad gdje će se dobiti oko 1.000m2 novog prostora, između ostalog i za novu šalter salu.

U prva tri mjeseca ove godine sektori za građanska stanja obradili su 23.856 zahtjeva za lične karte, dok ih je u istom periodu prošle godine obrađeno 7.784 (146% više). Obrađeno je i 12.976 zahtjeva za vozačke dozvole, a u istom periodu prošle godine taj broj je iznosio 5.808 (93,8% više). Sektori putnih isprava izdali su ukupno 12.310 pasoša, što je 97,2% više u odnosu na period januar-mart 2023.godine, kada je izdato 6240 pasoša).

Sektori za građanska stanja MUP-a KS očekivali su povećan broj zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata očekuju u 2024. godini, imajući u vidu da je očekivan istek važnosti velikog broja ličnih karata izdatih 2013/14 godine sa rokom važenja od 10 godina.