Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica i policijski komesar Hajdarević prisustvovali radnom sastanku kantonalnih ministara unutrašnjih poslova i policijskih komesara/direktora u FBiH

24, Apr 2024

U organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa predstavnicima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je održan zajednički sastanak kantonalnih ministara unutrašnjih poslova i policijskih komesara/direktora policije u Federaciji Bosne i Hercegovine kojem su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević.

Na početku sastanka prisutnima su se obratili federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i šef Misije OSCE-a u BiH Thomas Bush koji su istakli su da je cilj sastanka da se postigne što bolji odgovor policijskih službenika na suzbijanje nasilja u porodici, te naglasili da se samo zajedničkim radom mogu pokrenuti zakonske izmjene koje u konačnici imaju za cilj da pruže bolje i sigurnije okruženje svim građanima Bosne i Hercegovine.

Govoreći o zakonskim izmjenama, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica upoznao je prisutne o donošenju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, te s prijedlogom da se internet proglasi javnim prostorom, što novi zakon predviđa. Prisutni su dali podršku ovom prijedlogu, s ciljem borbe protiv nasilja na internetu, te će MUP Kantona Sarajevo u narednom periodu usko sarađivati sa predstavnicima misije OSCE-a kako bi se došlo do najboljeg rješenja.

Ministar Katica i policijski komesar Hajdarević tokom sastanka su ponovili inicijativu za povećanje kapaciteta Policijske akademije, a sve s ciljem omogućavanja školovanja većeg broja kadeta kako bi se policijske strukture kapacitirale nedostajućim kadrom. Istaknuto je da MUP Kantona Sarajevo - Uprava policije upravo završava proces prijema novih 250 policijskih službenika kojima će trebati obuka, a uporedo s tim usvojen je zaključak Vlade KS za zapošljavanje još 200 policijskih službenika. Vlada Kantona Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo - Uprava policije zapošljavali bi i više policijskih službenika i jačali redove policije kada bi kapaciteti za njihovu obuku u Policijskoj akademiji, koja je u nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, bili veći.

Jedna od aktuelnih tema o kojima se govorilo je i nabavka policijskih uniformi od strane svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova imajući u vidu poteškoće na koje se nailazi prilikom provođenja postupka nabavke. Istaknuto je da je MUP Kantona Sarajevo -Uprava policije prvi u FBIH pokrenuo postupak nabavke novih policijskih uniformi nakon usvajanja Uredbe o policijskim uniformama na nivou FBiH, ali zbog uloženih žalbi postupak nije doveden do kraja ni nakon šest mjeseci.

Na sastanku je razgovarano o postupanju policijskih službenika u oblasti sigurnosti i ljudskih prava uključujući napredak u provedbi mjera za efikasno suzbijanje nasilja u porodici i nacrt instruktivnog akta za postupanje policijskih službenika u slučajevima nasilja u porodici kojeg je pripremila Misija OSCE-a u BiH.