Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica primio predstavnike Ureda UN-a za droge i kriminal (UNODC): Dogovorena saradnja

17, May 2024

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica primio je danas predstavnike Ureda UN-a za droge i kriminal u BiH (UNODC): šefa Ureda Alena Gagulu sa saradnicom Vesnom Stevanović. Tokom sastanka su predstavljeni rezultati uspješne saradnje UNODC-a

i Bosne i Hercegovine u pogledu implementacije brojnih aktivnosti u okviru Regionalnog programa UNODC-a za Jugostočnu Evropu, te razmotrene mogućnosti za konkretnu saradnju između ovog ureda i MUP-a Kantona Sarajevo.

Trenutno, ovaj ured u Bosni i Hercegovini provodi i koordinira nekoliko programa, među kojima je i projekat sa Svjetskom carinskom organizacijom i INTERPOL-om na graničnom timu za putnike i teret (PCBT), program za borbu protiv korupcije, program globalnog vatrenog oružja, te programi usmjereni na suzbijanje trgovine ljudima i krijumčarenje migranata.

Ministar Katica upoznao je predstavnike ureda da je MUP Kantona Sarajevo veoma ozbiljno i strateški pristupio borbi na suzbijanju zloupotrebe droga u Kantonu Sarajevo, te predložio uključivanje ovog ureda u tom dijelu s ciljem postizanja još boljih rezultata.

„Usvojili smo Strategiju za suzbijanje zloupotrebe droga, akcioni plan i formirali tim koji prati i nadzire realizaciju strategije. Dakle, jedini smo koji smo ostvarili jedan strateški pristup ovako ozbiljnoj tematici i trenutno smo u fazi kreiranja jedinstvene baze podataka, kao i iznalaženja rješenja za donošenje podzakonskih akata za primjenu testova na prisustvo droge kod vozača. Pozivam Ureda UN-a za droge i kriminal u BiH da nam se pridruži u našim aktivnostima i da svojim idejama, prijedlozima, pa i određenim obukama za uposlenike MUP-a KS doprinesu još boljoj implementaciji strategije,“ izjavio je ministar Katica. 

Sastanku je prisustvovao i načelnik Sektora kriminalističke policije, glavni inspektor Amir Halilović koji je istakao da je MUP Kantona Sarajevo uspješno realizovao akcije koje su rezultirale zapljenama velikih količina droge, kao i indoor laboratorija. Istakao je da MUP Kantona Sarajevo vrši prijem novih policijskih službenika koji prolaze potrebne obuke, te rade sa starijim kolegama, ali da bi svakako bile od koristi i obuke iz ove oblasti u organizaciji Ureda UN-a za droge i kriminal u BiH. Govoreći o modelima saradnje između MUP-a KS i Ureda UN-a za droge i kriminal u BiH, istaknuto je da se ona može realizovati i u oblasti edukacija za što bolje dokumentovanje određenih krivičnih djela, nabavci opreme za digitalnu forenziku, te posebno edukacija i opreme za borbu protiv cyber kriminala.

Kako su istakli iz Ureda UN-a za droge i kriminal u BiH (UNODC), ova organizacija je čuvar UN-ove Konvencije za borbu protiv zloupotrebe droga i učestvovali su u izradi državne strategije za borbu protiv zloupotrebe droga, te će se rado uključiti i u implementaciju strategije usvojene na nivou Kantona Sarajevo. Imajući u vidu da su već organizovali veliki broj obuka, u narednom periodu će nastojati da one budu tematske i prilagođene prijedlozima i potrebama MUP-a Kantona Sarajevo, te da uključe što veći broj policijskih službenika ovog sigurnosnog organa.