Skip to main content
Please wait...

Obavijest građanima: Privremeno van funkcije sistem E-GRUNT

20, May 2024

Obavještavaju se građani da Sektori za građanska stanja, zbog tehničkih problema, trenutno nemaju mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronske evidencije zemljišnih knjiga - ZK izvadak i da je privremeno van funkcije sistem E-GRUNT. MUP Kantona Sarajevo-Uprava za građanska stanja i pravne poslove ulaže maksimalne napore da u saradnji sa Općinskim sudom što prije prevaziđe ove probleme i ponovo uspostavi ovu uslugu za građane.

Podsjećamo, MUP Kantona Sarajevo od maja prošle godine počeo je aktivnu primjenu E-GRUNTA, uvodeći tako kroz proces digitalizacije značajne olakšice za građane koji vrše prijave/odjave boravišta i prebivališta. Zahvaljujući E-GRUNTU, u postupcima prijave i odjave prebivališta i boravišta, građani Kantona Sarajevo više ne moraju prilagati ZK izvadak, jer uposlenici MUP-a KS – Sektora za građanska stanja, imaju mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronske evidencije zemljišnih knjiga za nekretnine KS.

U toku 2023.godine Sektori za građanska stanja MUP-a KS izvršili su 12.054 preuzimanja elektronskih izvoda, što je u praksi za građane značilo da su 12.054 puta pošteđeni odlaska u ZK ured.