Skip to main content
Please wait...

Važnost stručnog obrazovanja u zaštiti ljudskih prava prilikom obavljanja policijskih poslova

22, May 2024

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je danas o važnosti stručnog obrazovanja u zaštiti ljudskih prava prilikom obavljanja policijskih poslova, u okviru okruglog stola 'Mladi – zaštitnici ljudskih prava', u organizaciji Udruženja kriminologa, kriminalista i menadžera sigurnosti i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Cilj događaja bio je da se kroz interaktivni razgovor svih učesnika predstavi aktuelno stanje ljudskih prava iz ugla relevantnih eksperata iz različitih oblasti, kao i mladih koji svojim angažmanom doprinose promociji borbe za ljudska prava.

S aspekta MUP-a Kantona Sarajevo, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica govorio je o usvojenim izmjenama Zakona o policijskim službenicima koje su izvršene s ciljem vraćanja struke i stručnog obrazovanja u policiju, kao i Zakona o unutrašnjim poslovima.

„Krenuli smo u pravcu stvaranju osnova za fer i poštenu proceduru prijema policijskih kadrova s namjerom da samo kvalitetan kadar uđe u redove policije, pa smo definisali da policijski organ svake godine do 10. januara mora javno objaviti pitanja koja će se tokom te godine koristiti na javnim konkursima,“ izjavio je ministar Katica. 

Zahvaljujući ovom metodu, Transparency International prepoznao je MUP Kantona Sarajevo kao primjer koji trebaju pratiti i druge agencije. Transparency International je analizirao resurse, nezavisnost, transparentnost, odgovornost, mehanizme integriteta i procesuiranje korupcije. 

„Na kraju analize, TI daje preporuke agencijama za sprovođenje zakona u dijelu koji se odnosi na transparentnost, te kao primjer koji treba slijediti navode MUP Kantona Sarajevo.

Ostalim sigurnosnim agencijama preporučuju da ulože više napora u unapređenje transparentnosti prijema novih kadeta u policijske agencije, po uzoru na uspješne inicijative na nivou kantona, kao što su: objavljivenja liste pitanja za provjeru opšteg znanja budućih policijskih službenika, kao i mlađih inspektora i uvođenje obaveze video i tonskog snimanja svake faze konkursa, uključujući proces ispitivanja morfološkog statusa kandidata, te propisno arhiviranje snimljenog materijala po završetku, a sve to radi MUP Kantona Sarajevo“, naveo je ministar Katica. 

Dodao je da je MUP KS postavio visoke standarde spremnosti kandidata. Svi policijski službenici, bez obzira na kojem referatu rade moraju biti potpuno osposobljeni za vršenje policijske službe, u savremenim, modernim uslovima, a to znači da moraju imati potrebna znanja iz određenih oblasti, ali i psihofizičku sposobnost za obavljanje ovih poslova.

„Raspisivanjem takvih konkursa mi smo dobili osnovu za jačanje integriteta procesa, ali i policije u cjelini. Naša konkursna procedura danas nam služi na ponos i koriste je i drugi organi u Bosni i Hercegovini, kao što su MUP Ze-Do kantona i BPK Goražde,“ dodao je ministar Katica.