Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica obišao Sektor za građanska stanja Novi Grad: Građani ne smiju čekati u redovima, završava se nova šalter sala

29, May 2024

Zbog infomacija o gužvama koje se stvaraju u Sektoru za građanska stanja Novi Grad usljed povećanog broja zahtjeva na referatu registracije motornih vozila, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica obišao je danas prostorije PU Novi Grad, u pratnji pomoćnice ministra Uprave za građanska stanja i pravne poslove Senade Hadžimehmedagić. 

Na licu mjesta nisu zatečene gužve, niti redovi, a kako je potvrđeno povremeno dolazi do problema jer Agencije za posredovanje pri registraciji motornih vozila sa većim brojem predmeta pristupaju na šaltere ovog Sektora. Međutim, Agencije nemaju nikakve prednosti u odnosu na ostale građane koji svoje zahtjeve za registraciju motornih vozila podnose pojedinačno, naglašeno je. Kako je potvrđeno ministru Katici, obrada predmeta na šalteru u prosjeku se završava za 3 minute.

Ministar Katica je nakon toga obišao i radove na dogradnji i adaptaciji PU Novi Grad koji su počeli sredinom prošle godine. Ovaj projekat uključuje i izgradnju nove šalter sale koja će dugoročno riješiti problem nedostatka adekvatnog prostora za rad sa strankama. 

Ministar je naložio da se rad sa građanima maksimalno optimizira, te da se ne dozvoli čekanje u redovima, naglasivši da će građani općine Novi Grad dobiti trajno rješenje za ove probleme kroz izgradnju nove, veće i mnogo opremljenije šalter sale.

„Adaptacija i dogradnja PU Novi Grad postala je naš top prioriet jer neću dozvoliti čekanja građana u redovima, ni neuslovne prostorije za rad naših uposlenika. Tražili smo od izvođača radova da maksimalno ubrza radove na izgradnji nove šalter sale. Očekujemo da sala bude izgrađena za 2-3 mjeseca čime ćemo trajno riješiti problem neadekvatnog prostora u Sektoru za građanska stanja Novi Grad. Prioritet nam je šalter-sala zbog naših građana, dok će radovi na ostatku objekta biti završeni do kraja ove godine. Uporedo ćemo nabavljati i novi moblijar i potrebnu opremu tako da će usluga za građane u Novom Gradu biti mnogo kvalitetnija, a rad javne uprave brži i efikasniji,“ izjavio je ministar Katica.

Projektom adaptacije i dogradnje Policijska uprava Novi Grad će dobiti oko 1.000 m2 novog prostora, a vrijednost radova je 1,6 miliona KM. Projektom je predviđeno proširenje šalter sale i izgradnja novog kancelarijskog prostora u prizemlju, izgradnja arhive na I spratu, te kancelarijskog prostora sa pripadajućim komunikacijama na II spratu.

U okviru današnjeg obilaska ministar Katica je posjetio i dio Sektora za građanska stanja Novi Grad koji djeluje u prostorijama BH Pošte na Alipašinom Polju gdje također nisu zatečene gužve. Potvrđeno je da će i ovaj dio sektora biti izmješten u novu šalter salu u Švrakinom Selu, po završetku izgradnje i opremanja.