Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica: Počela je primjena body kamera u saobraćaju u Kantonu Sarajevo

1, Jul 2024

Upotreba body kamera na uniformama policijskih službenika Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo počela je od danas, 01.jula. Kanton Sarajevo na ovaj način postao je prvi u Bosni i Hercegovini čija policija koristi body kamere, a time je ispunjeno obećanje dato građanima o podizanju stepena transparentnosti i efikasnosti policije.

„Policijski službenici Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo od danas na teren izlaze sa novom opremom – body kamerama. Ovo je naše ispunjenje još jednog velikog obećanja građanima. Inicijativu za nabavku ovih uređaja i opremanje naše policije uputio sam Vladi Kantona Sarajevo još 2021. godine i sredstva od skoro pola miliona KM su odmah obezbijeđena. Nabavka je konačno zaključena u novembru prošle godine i stekli su se uslovi da Uprava policije počne njihovu primjenu. Ovo je testna faza tokom koje će Uprava policije pratiti primjenu body kamera i otklanjati eventualne nejasnoće i nedostatke jer nam je cilj da njihova upotreba bude što efikasnija,“ izjavio je ministar Katica.

O načinu primjene body-kamera i njihovoj funkcionalnosti, ministar Katica je izjavio: 

„Sigurni smo da će body kamere imati višestruku korist, a naglašavam da je njihova osnovna funkcija ZAŠTITA. Kamere će unaprijediti sigurnost naših policijskih službenika i zaštiti ih od eventualno neosnovanih pritužbi, omalovažavanja, nepoštivanja službenih lica i slično. Istovremeno, bit će zaštita i građanima od eventualne zloupotrebe policijskih ovlaštenja. Body kamere će biti na vidljivim dijelovima uniformi, a snimat će prostor ispred policijskog službenika. Svaki policijski službenik bit će dužan, prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlaštenja, da upozna lice prema kojem se primjenjuju da se snima, kazao je ministar Katica.“

Dodao je da je upotreba body kamera regulisana Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS prilikom obavljanja policijskih poslova, te primjene policijskih ovlaštenja.

Ministar Katica se osvrnuo i na nabavke ostale opreme i materijalno-tehničkih sredstava za policiju, istakavši da i pored brojnih prepreka, policija iz dana i dan postaje sve jača i opremljenija. „Često me pitaju zašto helikopter, a ne policijske uniforme? Zašto specijalna oklopna vozila, a ne neka druga.... Važno je da građani, ali i naša policija znaju, da jedno ne isključuje drugo. Mi brinemo da policija ima sve što je potrebno i uporedo pokrećemo brojne nabavke, ali dinamika njihove realizacije zavisi od mnogih faktora, u prvom redu postupka javnih nabavki. Rješavamo jedno po jedno pitanje i obećavam da će naša policija u što kraćem roku imati i nove uniforme, opremu, specijalna vozila, a posebno novu infrastrukturu potrebnu za efikasniji rad,“ izjavio je ministar Katica.

Ugovor o nabavci body kamera sa pratećom opremom neophodnom za funkcionisanje cjelokupnog sistema potpisan je 22. novembra 2023. godine, a njegova vrijednost iznosi 418.795 KM bez PDV-a.