Skip to main content
Please wait...

Do kraja godine počinje sa radom nova šalter sala u PU Novi Grad: Nove prostorije za rad dobija i kriminalistička policija

22, Aug 2024

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica obišao je radove na dogradnji i adaptaciji objekta PU Novi Grad, u naselju Švrakino Selo, a uz ministra, u obilasku je učestvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović.

Radi se o projektu MUP-a Kantona Sarajevo kojim će se značajno poboljšati kvalitet usluga za građane općine Novi Grad Sarajevo, kao i efikasnost rada policijskih službenika, posebno krim policije.

Nadogradnja i adaptacija objekta PU Novi Grad je projekat vrijedan 1.850.000 KM, u što je uključeno i opremanje novih prostorija, posebno nove šalter sale koja će biti savremeno opremljena i multifunkcionalna, a sa radom će početi do kraja ove godine. Na ovaj način konačno će biti riješeno pitanje skučenog i nefunkcionalnog prostora u naselju Alipašino Polje gdje se građanima Novog Grada pružaju usluge izdavanja ličnih dokumenata. Osim toga, poboljšat će se uslovi i efektivnost na izdavanju vozačkih dozvola, registracija i drugog. Veoma značajan aspekt projekta su i nove, bolje prostorije za rad kriminalističke policije

„Do kraja ove godine našim građanima ćemo omogućiti puno bolju uslugu u šalter sali, neće više biti dugih čekanja i neuslovnih prostorija i to je najveći benefit ovog projekta. Nadogradnjom ćemo dobiti još 1.000m2 novog prostora gdje ćemo također osigurati novi prostor za efikasniji rad policijskih službenika i što je posebno značajno – nove prostorije za rad kriminalističke policije. Ova zgrada je posljednji put adaptirana prije skoro 25 godina i odavno postoji potreba za dodatnim prostorom i povećanjem kapaciteta i zato smo pokrenuli ovaj projekat u augustu prošle godine. Sada se bližimo finalizaciji i sretan sam što će građani imati mnogo bolju uslugu, a policija bolje uslove za rad“ izjavio je ministar Katica.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović je istakao da je Novi Grad najmnogoljudnija općina u kojoj je registrovano najviše automobila, te za građane Novog Grada proširenje kapaciteta zgrade policijske uprave znači bržu i bolju uslugu. „Skoro da nema čovjeka u Novom Gradu koji barem mjesečno ne treba doći po CIPS prijavnicu, vozačku dozvolu, registraciju automobila... Građani će konačno sve usluge moći obaviti na jednom mjestu i vjerujem da više neće biti zastoja i čekanja. Ostaje nam zadatak da i dalje radimo na unapređenju ovog segmenta rada MUP-a KS, posebno vezano za uvjete u kojima je smještena i radi Policijska stanica Dobrinja,“ najavio je predsjedavajući Selimbegović.

Postojeći objekat PU Novi Grad u Švrakinom Selu je izgrađen 1986.godine. Tada se sastojao od dvije zgrade: manje prizemne i jedne veće zgrade, međusobno povezanih zatvorenim pasažom. Zbog nedostatka kapaciteta, 2000. godine izvršena je nadogradnja objekta. Ipak, imajući u vidu da se radi o lokalnoj zajednici sa najvišim brojem stanovnika, i ovi kapaciteti su s vremenom postali nedovoljni.