Skip to main content
Please wait...

MUP Kantona Sarajevo: Izvršit će se procjena rizika za radna mjesta s aspekta zaštite na radu za sve uposlenike Ministarstva i Uprave policije

28, Aug 2024

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo narednog mjeseca počinje sa izradom procjene rizika za radna mjesta sa aspekta zaštite na radu za potrebe svih uposlenika Ministarstva i Uprave policije. 

Cilj ovih aktivnosti je da se identifikuju poslovi sa povećanim rizikom na kojima, i pored primijenjenih mjera u skladu sa zakonskim propisima, postoje okolnosti koje mogu da ugroze sigurnost i zdravlje radnika. Također, procjena rizika uključuje i procjenu svih faktora u procesu rada koji se odnose na moguće vrste štetnosti i opasnosti na radnim mjestima i mjestima rada u radnoj okolini koje mogu izazvati rizik od nastanka povreda, profesionalnih oboljenja ili oštećenja zdravlja uposlenika. Osim toga, izvršit će se i procjena štetnosti koje proizilaze iz psihičkih i psihofizičkih napora koji su uzročno povezani sa radnim mjestom.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, ovo je jedan korak naprijed u provođenju zakonske regulative kojom će se pobliže i detaljnije urediti zaštita na radu svih uposlenika MUP-a Kantona Sarajevo.

„ U izradi je Pravilnik o zaštiti na radu uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na osnovu Zakona o zaštiti na radu FBiH, a za čiju izradu je prethodno potrebno izraditi ovakav dokument o procjeni rizika za radna mjesta sa aspekta zaštite na radu. Zaštita uposlenika i policijskih službenika je naš prioritet i insistirat ću i dalje na tome. U budžetu smo osigurali sredstva za ljekarske preglede policijskih službenika i sada je na Upravi policije da provede te postupke u što kraćem roku. Istovremeno, kao ministar, naložio sam da se omoguće ljekarski pregledi i svim uposlenicima Ministarstva, posebno onima koji su u svakodnevnoj komunikaciji i radu sa građanima i već smo osigurali potrebna sredstva i za to, te pokrećemo postupak za izbor ustanove koja će pružiti ovu uslugu,“izjavio je ministar Katica. Dodao je da će se sve preporuke iz dokumenta o procjeni rizika implementirati. „Sve preporuke koje dobijemo kroz ovaj dokument bit će implementirane, posebno prilikom izgradnje naših novih objekata, u prvom redu to se odnosi na novu zgradu MUP-a Kantona Sarajevo u Kolodvorskoj ulici koja će biti prilagođena svim potrebama uposlenika,“ kazao je ministar Katica.

Pravilnik o zaštiti na radu uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uredit će oblast provođenja zaštite na radu, pravila prevencije i zaštite, poslove sa povećanim rizikom, poslove na kojima se provodi mjera skraćivanja radnog vremena, način utvrđivanja zdravstvenog stanja policijskih službenika, državnih službenika i namještenika, sredstva i opremu lične zaštite koji pripadaju uposleniku, te druga pitanja od značaja za sigurnost i zaštitu zdravlja uposlenika.

Rok za izradu procjene rizika, koja će biti sastavni dio pomenutog pravilnika, je do kraja ove godine.