Skip to main content
Please wait...

Ministar Katica sa delegacijom Kantona Sarajevo u posjeti austrijskoj pokrajini Koruška: Predstavljen model prijema policijskih službenika u KS

30, Aug 2024

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, zajedno sa ostalim ministrima u Vladi KS, predvođenim premijerom Nihadom Ukom boravi, u zvaničnoj posjeti austrijskoj pokrajini Koruška. Tokom prethodnog dana održan je prijem delegacije KS u Regionalnoj vladi Koruške, te niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima pokrajine Koruška na kojim su predstavljeni konkretni projekti i oblasti u kojima je moguće produbiti saradnju koja traje od prošle godine, kada je delegacija Koruške boravila u Sarajevu i potpisala Sporazum o razvoju međusobne saradnje i kontakata sa Vladom Kantona Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica predstavio je novu, transparentnu proceduru prijema policijskih službenika u Kantonu Sarajevo koja je zasnovana isključivo na znanju, struci i sposobnostima koje pokažu kandidati čime se postiže pravičnost i nepristrasnost pri zapošljavanju novih kadrova. Upravo takve moderne i nepristrasne procedure zapošljavanja u konačnici doprinose i reformi javne uprave unutar policijskih snaga, te su primjenjive u bilo kojim policijskim i drugim strukturama javne službe. Tokom susreta dogovorena je i saradnja i razmjena znanja u oblasti jačana cyber sigurnosti gdje bi iskustva Austrije bila dragocjena.

Delegacija Kantona Sarajevo sastala se i sa predsjednikom Regionalnog parlamenta Reinhartom Rohrom te članom parlamenta Ervinom Hukarevićem, ali i nekadašnjim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. 

Zaključeno je da Koruška i Austrija ostaju snažan partner Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji.