Skip to main content
Please wait...

Uprava policije MUP-a KS: Informacija u vezi sa rješavanjem zahtjeva za održavanje javnog skupa 01.09.2023.godine - II

30, Aug 2023
ilustracija

Sarajevo, 30.08.2023. godine -  Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga.

Podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa.

Uprava policije MUP-a KS