Skip to main content
Please wait...

Kultura sjećanja: Prva brigada policije Stari Grad i OPSN "Lasta"

18, May 2024

Sarajevo, 18.05.2024.godine :  Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije, na čelu sa ministrom Admirom Katicom i policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, kao i delegacija Sindikata policije KS, položile su cvijeće i odale počast svim poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari grad i Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“. 

Na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović svečanim programom je obilježena 32.godišnjica prvog postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

Na Centralnom spomen-obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ obilježena je 32.godišnjica osnivanja ovog slavnog odreda policije.

Počasni vodovi policijskih službenika Sektorar za policijsku podršku Uprave policije bili su postrojeni kod oba spomen-obilježja.

Heroje odbrane Bosne i Hercegovine pamtimo. 

32. godišnjica: Obilježavanje godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad i osnivanja Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”

17, May 2024

Sarajevo, 17.05.2024. godine - Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, učestvuju u obilježavanju 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad i osnivanja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.

U subotu, 18. maja 2024. godine, na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, s početkom u 10.00 sati, bit će odata počast poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad.

S početkom u 12.30 sati, na Centralnom spomen-obliježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ (ispred Građevinskog fakulteta) bit će odata počast svim poginulim pripadnicima Odreda „Lasta“.

Tim povodom, počasni vodovi policijskih službenika Sektora za policijsku podršku bit će postrojeni kod oba spomen-obilježja, a delegacije Ministarstva i Uprave položit će cvijeće i odati počast.

Ljubazno molimo da ovim događajima prisustvujete i ispratite ih u svojim programima. 

Uprava policije

Vogošća: Tri muškarca uhapšena, pronađena droga i oružje

14, May 2024

Sarajevo, 14.05.2024. godine – Policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije PU Vogošća, su preduzimajući operativno- taktičke  mjere  i  radnje  koje  se  odnose  na sprečavanje  izvršenja  krivičnih djela  Teška krađa u porodične kuće  i  vikendice  na području  općine  Vogošća, pronašli i lišili slobode R.B. (1996), A.K. (1999) i M.K. (2001) – svi iz Vogošće, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više teških krađa (član 287. KZ FBiH) u periodu od 20. aprila do 13. maja ove godine. 

Izvršenim pretresima stambenih objekata i drugih lokacija koje koriste osumnjičeni, pronađen je značajan broj predmeta koje su otuđivali u proteklom periodu, dok je u stambenom objektu na području Novog Sarajeva, koji koristi R.B. pronađeno i oduzeto: dva PVC pakovanja sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed, bruto mase oko 2.614,00 grama; dva PVC pakovanje sa sadržajem suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, bruto mase oko 267,00 grama, jedna automatska puška sa četiri pripadajuća okvira; 351 komad municije različitog kalibra, kao i drugi predmeti od interesa.

Muškarac R.B. se tereti da je počinio i krivična djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (član 238. KZ FBiH) i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija (371. KZ FBiH).

Svi osumnjičeni su predati u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a policijski službenici Uprave policije nastavljaju rad na ovom predmetu.

Uprava policije
 

Ilidža: Pet osoba lišeno slobode

10, May 2024

Sarajevo, 10.05.2024. godine - Dana 09.05.2024. godine, oko 15.40 sati, PU Ilidža je obaviještena da je na kružnom toku u naselju Pejton (Ilidža) više osoba fizički napalo jednog muškarca, kojeg su potom nasilno smjestili u vozilo kombi i uputili se u pravcu Blažuja.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su operativnim radom na terenu pronašli predmetni kombi „Ford“, u samouslužnoj autopraonici na području ulice Plandište i jednog muškarca, D.D., državljanina Ukrajine, koji se može dovesti u vezu s ovim događajem. 

Nedugo zatim, u ulici Plandište, policijski službenici pokušavaju zaustaviti motorno vozilo „Škoda“ u kojem su se nalazile osobe od interesa. Vozač vozila odbija naredbu za zaustavljanje i nastavlja vožnju u pravcu Vrela Bosne. Na izletištu Vrelo Bosne, policijski službenici zatiču vozilo, dok su osumnjičeni bijeg nastavili pješke.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo djelo je okvalifikovao kao Protivpravno lišenje slobode (član 179. KZ FBiH), a zbog sumnje u počinjenje ovog krivičnog djela, slobode su lišeni: Y.L. (2005), Y.H. (2003), O.I. (1985), D.D. (2004) i A.M. (2005), svi iz Ukrajine.

Prethodno, policijski službenici su locirali objekat u kojem je protivpravno bio zadržan muškarac A.E.A., državljanin Sirije. Uz pratnju policijskih službenika, prebačen je na KCUS na ljekarski pregled, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede. Policijski službenici su izvršili pretres kuće, te je pronađeno vatreno oružje – jedan pištolj.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Uprava policije

“Kultura na ulice 2024”: Obustava saobraćaja tokom koncerta

9, May 2024

Sarajevo, 09.05.2024. godine – Na zahtjev JU „Narodno pozorište“ iz Sarajeva, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu obustavu saobraćaja ulicom Branilaca Sarajeva – na dijelu od raskrsnice s ulicom Ćemaluša do raskrsnice s ulicom Radićeva, ulicom Kulovića – na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina Bana do raskrsnice s ulicom Maršala Tita, na dan petak, 10. maj 2024. godine, radi održavanja koncerta Monk Ansambla, Combine Quarteta i izvedbe jazz opere Blue Monday.

U ulicama Branilaca Sarajeva – na dijelu od raskrsnice s ulicom Ćemaluša do raskrsnice s ulicom Radićeva i ulicom Kulovića – na dijelu od raskrsnice s ulicom Obla Kulina Bana do raskrsnice s ulicom Maršala Tita, na snazi će biti potpuna obustava saobraćaja.

Ulica Ćemaluša za vrijeme izmjene režima saobraćaja bit će privremeno pretvorena u jednosmjernu ulicu; saobraćaj iz ulice Branilaca Sarajeva bit će preusmjeren desno ulicom Ćemaluša u ulicu Titova. U Ulici Ćemaluša na snazi će biti zabrana parkiranja.

Privremenu potpunu obustavu saobraćaja vršit će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u terminu od 18,30 sati do 22,15 sati.

Apelujemo na sve učesnice i učesnike u saobraćaju da poštuju naređenja ovlaštenih službenih lica u vrijeme realizacije ovih aktivnosti.

Uprava policije MUP-a KS

Znak pristupačnosti: 164 prekršajna naloga u aprilu

6, May 2024

Sarajevo, 06.05.2024. godine – U periodu od 01. do 30. aprila 2024. godine policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 164 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom, dok je šest vozila premješteno specijalnim vozilom „pauk“.

U aprilu su izdata 42 ili 20,39%% prekršajna naloga manje u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine.

 

Jedinica za saobraćaj – 13 prekršajnih naloga,

PU Stari Grad – 19,

PU Centar – 04, 

PU Novo Sarajevo – 26, 

PU Novi Grad – 42,

PU Ilidža – 43,

PU Hadžići i Trnovo – 11, 

PU Ilijaš – 01, i

PU Vogošća – 05.

 

Od početka godine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 73. stav 1. tačke 12. ZOOBS-a na putevima u BiH vozačima izdato je ukupno 898 prekršajnih naloga.

Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovino, bespravno parkiranje na parking prostoru označenom za osobe s invaliditetom propisana je novčana kazna u iznosu od 200,00 KM.

Istovremeno, korisnike Znaka pristupačnosti podsjećamo da su gubitak oznake dužni prijaviti u roku od tri dana mjesno nadležnoj policijskoj upravi, kao i da provjere datum isteka Znaka pristupačnosti koji koriste.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom. 

Uprava policije MUP-a KS

Slika
znak_pristupacnosti

Centar: Obustava pješačkog saobraćaja tokom „Sarajevo Matinée“

3, May 2024

Sarajevo, 03.05.2024. godine – Na zahtjev „Matinee“ iz Sarajeva, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu obustavu pješačkog saobraćaja ulicom Obala Maka Dizdara i preko mosta Festina Lente, na dan subota, 04. maj 2024. godine, radi održavanja kulturno-umjetničkog događaja „Sarajevo Matinée“. 

Privremenu obustavu pješačkog saobraćaja vršit će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u terminu od 15,00 sati do 23,30 sati.

Apelujemo na sve učesnice i učesnike u saobraćaju da poštuju naređenja ovlaštenih službenih lica u vrijeme realizacije ovih aktivnosti.

Uprava policije MUP-a KS

Slika
obala_maka_dizdara

Centar: Izmjena režima saobraćaja tokom prvomajskog javnog okupljanja

30, Apr 2024

Sarajevo, 30.04.2024. godine – Na zahtjev Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH iz Sarajeva, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za izmjenu režima saobraćaja – privremena obustava u sljedećim ulicama: Zmaja od Bosne – Hiseta – Hamze Hume – most Skenderija – Skenderija, na dan srijeda, 01. maj radi održavanja javnog skupa u pokretu – mirno okupljanje povodom Međunarodnog praznika rada.

Privremenu izmjenu i regulaciju saobraćaja vršit će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u terminu od 10,40 sati do 11,20 sati.

Privremene kratkotrajne, etapne obustave saobraćaja (motornog, biciklističkog i pješačkog) vršit će se u zavisnosti od brzine kretanja kolone učesnika, kako slijedi:

- ulicom Zmaja od Bosne – dionica od zgrade Parlamentarne skupštine BiH do spoja s ulicom Hiseta, 

- ulica Hiseta – od spoja s ulicom Zmaja od Bosne do spoja s ulicom Hamze Hume,

- ulica Hamze Hume preko mosta Skenderija,

- ulica Skenderija do zgrade Delegacije EU u BiH.

Apelujemo na sve učesnice i učesnike u saobraćaju da poštuju naređenja ovlaštenih službenih lica u vrijeme realizacije ovih aktivnosti.

Uprava policije MUP-a KS

Slika
izmjena_rezima_saobracaja

Informacija o preduzetim mjerama prilikom odigravanja utakmice u nedjelju, 28.04.2024. godine

29, Apr 2024

Sarajevo, 29.04.2024. godine – Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzeli su planske mjere i radnje prilikom održavanja sportske priredbe – fudbalske utakmice između FK „Sarajevo“ i FK „Velež“, koja je održana dana 28.04.2024. godine, s početkom u 20:45 sati na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

U skladu s Operativnim planom, prikupljenim operativnim podacima, te događajima koji su prethodili ovoj utakmici, a čiji su sudionici bili članovi navijačkih grupa, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su vršili pojačane mjere nadzora nad radom organizatora sportske priredbe, koje su se ogledale u adekvatnom pregledu posjetilaca, a o čemu je javnost bila blagovoremeno upoznata od strane organizatora.

Ulazne kapije na svim tribinama su bile otvorene za ulaz posjetilaca u 19:00 sati. S ciljem vršenja pritiska na policijske službenike, sprečavanje vršenja poslova angažovanih redara i onemogućavanje adekvatnog pregleda, posjetioci Sjeverne tribine na ulaze su pristupili oko 20:20 sati – što je u konačnici uzrokovalo kašnjenje ulaska dijela posjetilaca.

Oko 21:05 sati, posjetioci Sjeverne tribine istu napuštaju, te pokušavaju ući na ulaze koji su namijenjeni za Zapadnu i Istočnu tribinu, u čemu su onemogućeni od strane redara koje je angažovalo Udruženje Fudbalski klub Sarajevo.

Prilikom provođenja planskih mjera i radnji nije bilo evidentiranih incidenata.

Također, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu održala sastanke s predstavnicima klubova s ciljem saradnje u procesu organizacije i održavanja utakmica u sigurnom okruženju.

Istovremeno, javnost podsjećamo na činjenicu da se u proteklom periodu bilježi rast, kako pojedinačnih, tako i organizovanih sukoba pripadnika navijačkih grupa na području Kantona Sarajevo, a u kojima je više osoba lišeno slobode zbog nasilničkog ponašanja, zaplijenjena značajna količina pirotehničkih sredstava, a dva policijska službenika su povrijeđena.

Svaki pokušaj ugrožavanja života i imovine građana Kantona Sarajevo, kao i sprečavanje službenih lica u vršenju zakonitih poslova, bit će sankcionisan u skladu sa zakonom.

Uprava policije MUP-a KS

Slika
1

Centar: Privremena obustava saobraćaja

26, Apr 2024

Sarajevo, 26.04.2024. godine – Na zahtjev FK Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za izmjenu režima saobraćaja u ulici Patriotske lige – obilaznica pored stadiona „Asim Ferhatović Hase“ (od ulice Patriotske lige do ulice Betanija), na dan nedjelja, 28. april radi odigravanja utakmice između FK „Sarajevo“ i FK „Velež“ iz Mostara. 

Privremenu izmjenu i regulaciju saobraćaja vršit će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u terminu od 17:00 sati do ponoći.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju naređenja ovlaštenih službenih lica u vrijeme realizacije ovih aktivnosti.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo

Slika
izmjena_rezima_saobracaja
Subscribe to upravapolicije