Skip to main content
Please wait...

Dvodnevna edukativna radionica za policijske službenike Uprave policije MUP-a KS iz oblasti prevencije maloljetničkog prijestupništva

16, Nov 2023

Sarajevo, 16.11.2023. godine – Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je u dane 14. i 15.11.2023. godine, u svrhu realizacije strateških ciljeva i prevencije u oblasti maloljetničkog prijestupništva bila organizator i domaćin dvodnevne edukativne radionice o temama „Standardizacija izvođenja edukativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo“ i provedba „Smjernica/sheme komunikacije multisektorskog postupanja u iznenadnim, kriznim događajima u odgojno-obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo“.

O ciljevima Smjernica, s posebnim akcentom na evidencije neprihvatljivog ponašanja, govorila je Melisa Mizdrak iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, dok je o ulozi policije, tužilaštva i suda u iznenadnim kriznim događajima u obrazovno-odgojnim ustanovama govorio prof. dr. Elmedin Muratbegović sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

O krivično-pravnom okviru postupanja s djecom i maloljetnicima u Federaciji BiH – ulozi policije, tužilaštva i suda u postupanju s djecom i maloljetnicima, počiniocima ili žrtvama govorila je tužiteljica Advija Hajdo – Balta, šefica Odjeljenja za maloljetnike Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz Centra za mentalno zdravlje, JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, o sindromu „burn-out“, te tehnikama prepoznavanja i samopomoći govorio je dr.med.sc. Gazmend Ljutfiju.

Komunikacijsku shemu odgojno-obrazovnih ustanova s policijom i pravosudnim organima, učesnicima je predstavio Hasan Begić, policijski službenik Odjeljenja za prevenciju maloljetničkog prijestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici.

Policijski službenici i službenici Odjeljenja za prevenciju maloljetničkog prijestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici, te policajci u zajednici prezentirali su edukativne radionice koje se provode za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola, kao i za nastavno osoblje i roditelje na području Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS