Skip to main content
Please wait...

Panel-diskusija o nasilju u porodici i zaštiti žrtava

6, Dec 2023

Sarajevo, 06.12.2023 – U cilju prevencije, analize i unapređenja sprovođenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, kao i Pravilnika o načinu provođenja zaštitnih mjera za počinioce nasilja u porodici koje su u nadležnosti policije, u organizaciji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u utorak, 05. decembra, održana je panel-diskusija “Razmjena iskustava u predmetima nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo u cilju zaštite žrtava izloženih nasilju”.

Predavači i panelisti su bili predstavnici Općinskog suda u Sarajevu, JU Kantonalni centar za socijalni rad – svih općinskih službi u Kantonu Sarajevo, Fondacije lokalne demokratije/Sigurne kuće u Sarajevu, kao i policijski službenici Odjeljenja za prevenciju maloljetničkog prestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici i Odjeljenja za edukaciju iz Uprave policije MUP-a KS.

Panelu su prisustvovali i policijski službenici koji rade na predmetima nasilja u porodici iz svih organizacionih jedinica Uprave policije.

Više od 50 učesnika i učesnica raspravljalo je o problemima na terenu pri implementaciji Zakona i drugih propisa koji uređuju ovu oblast, te o modalitetima za unapređenje saradnje i koordinacije između Općinskog suda, Kantonalnog centra za socijalni rad, Sigurne kuće i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS