Skip to main content
Please wait...

Preventivne kontrole i edukacije s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju

22, Dec 2023

Sarajevo, 22.12.2023. godine – U okviru projekta "Preventivne aktivnosti povećanja sigurnosti djece kao putnika u Kantonu Sarajevo", u saradnji s Udruženjem „Baby Steps“, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS u proteklim danima proveli su niz preventivnih kontrola i edukacija u cilju povećanja sigurnosti djece kao putnika u Kantonu Sarajevo.

Uličnim akcijama preventivnih kontrola korištenja autosjedalica, policijski službenici Jedinice za saobraćaj i savjetnici Udruženja “Baby Steps” su informisali i savjetovali roditelje o važnosti korištenja autosjedalica i sigurnosnog pojasa. Tokom realizacije ovih edukativno-preventivnih aktivnosti, kontrolisano je oko 50 vozila, dok je dat individualan savjet o adekvatnom sistemu vezanja za više od 100 djece koja su se nalazila u kontrolisanim vozilima.

Preventivne kontrole su kontinuirana akcija koja se provodi već četiri godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti korištenja autosjedalica i sigurnosnog pojasa.

Također, organizovane su i edukacije za učenike prvih i trećih razreda OŠ “Grbavica 1”, gdje su policijski službenici i savjetnici Udruženja razgovarali s djecom o ponašanju u saobraćaju. Kroz posebno dizajnirane eksperimente demonstrirana je važnost korištenja pojasa i autosjedalice, a mališani su upoznati o sistemu zaštite u vozilu, u skladu s uzrastom i visinom. Za njihove roditelje pripremljene su informativne brošure.

Uprava policije MUP-a KS