Skip to main content
Please wait...

Nastavak pojačane kontrole parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom

5, Jan 2024
ilustracija

Sarajevo, 05.01.2024. godine - Posljednjeg mjeseca u 2023. godini policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 291 prekršajni nalog vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Iz istog razloga, pet (5) vozila je premješteno specijalnim vozilom „pauk“, što čini ukupno 60 premještenih vozila tokom godine.

Najviše prekršajnih naloga, njih 108, u decembru je izdato na području općine Novi Grad.

U prošloj godini policijski službenici Uprave policije su izdali 2.822 prekršajna naloga po osnovu nepropisnog parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Ovi podaci pokazuju da se u prosjeku osam građana dnevno odluči za bespravno zauzimanje parking mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom.

Građane podsjećamo da je za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini, počev od 08.7.2023.godine.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i u 2024. godini nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.

Uprava policije MUP-a KS