Skip to main content
Please wait...

Januar: 278 prekršajnih naloga zbog parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom

znak_pristupacnosti

Sarajevo, 09.02.2024. godine - Tokom januara 2024. godine policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 278 prekršajnih naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a iz istog razloga, 17 vozila je premješteno specijalnim vozilom „pauk“.

Najviše prekršajnih naloga, njih 109, u proteklom mjesecu je izdato na području općine Novi Grad, dok je s područja općine Stari Grad specijalnim vozom „pauk“ premješteno 14 vozila, što je više od 80 % od ukupno premještenih vozila.

Zbog počinjenih prekršaja iz člana 73. stav 1. tačke 12. ZOOBS-a na putevima u BiH u prošloj godini policijski službenici Uprave policije su izdali 2.822 prekršajna naloga.

Građane podsjećamo da je od 08. jula 2023. godine za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i u narednom periodu nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.

 

Uprava policije MUP-a KS