Skip to main content
Please wait...

Rad policije u zajednici: Predavanja za sarajevske srednjoškolce i njihove roditelje

16, Feb 2024

Sarajevo, 16.02.2024. godine – Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su u tokom ove sedmice održali niz predavanja za sarajevske srednjoškolce o prevenciji maloljetničkog prijestupništva i nasilja, te štetnosti zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

U saradnji s nastavnim osobljem Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, sa učenicama i učenicima su razgovarali inspektori Odjeljenja za prevenciju maloljetničkog prijestupništva, nasilja u porodici i rad policije u zajednici i Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga o štetnostima zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

U Srednjoj ekonomskoj školi tema je bila Prevencija maloljetničkog prestupništva i nasilja. Cilj je da mladi prepoznaju policiju kao resurs koji im stoji na raspolaganju za pomoć da se na najbolji mogući način nose sa situacijama koje i sami procjenjuju opasnima.

Inspektorica i inspektori su u razgovoru sa srednjoškolcima nastojali unaprijediti njihova znanja i stavove o policiji – njenoj ulozi i mogućnostima saradnje, povjerenje u pripadnike policije i spremnost na obraćanje policiji u situacijama ugrožene sigurnosti i percipirane opasnosti.

Za roditelje gimnazijalaca prvog razreda Treće gimnazije održano je predavanje o temi „Sigurnosni aspekti u školi i preventivni programi koje provodi Uprava policije za djecu i maloljetnike“.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo ostaje snažno opredijeljena za intenzivnu saradnju sa nastavnim osobljem sarajevskih osnovnih i srednjih škola, te učenicama i učenicima. U protekloj godini, policijski službenici su održali više od 500 edukativnih radionica gdje su kroz stotine sati razgovora sa djecom i mladima govorili o opasnostima različitih pojava, ali i slušali potrebe i zahtjeve djece i mladih, te teme koje ih zanimaju će biti uvrštene u buduće edukativne programe rada policije u zajednici Uprave policije MUP-a KS.

 

Uprava policije MUP-a KS