Skip to main content
Please wait...

Prošlog mjeseca izdato 250 prekršajnih naloga zbog parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom

4, Mar 2024
p1

Sarajevo, 04.03.2024. godine - Tokom februara 2024. godine policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdali su 250 prekršajnih naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a iz istog razloga, pet vozila je premješteno specijalnim vozilom „pauk“.

Najviše prekršajnih naloga, njih 101, u proteklom mjesecu je izdato na području općine Novi Grad, dok su s područja općine Centar specijalnim vozom „pauk“ premještena tri vozila.

Od početka godine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 73. stav 1. tačke 12. ZOOBS-a na putevima u BiH nesavjesnim vozačima izdato je 528 prekršajnih naloga.

Građane podsjećamo da je od 08. jula 2023. godine za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo i u narednom periodu nastavlja aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.

Uprava policije MUP-a KS