Skip to main content
Please wait...

Znak pristupačnosti: U maju 147 prekršajnih naloga

5, Jun 2024

Sarajevo, 05.06.2024. godine – Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo tokom proteklog mjeseca nastavili su pojačanu kontrolu parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom, a u okviru Plana „Znak pristupačnosti“.

Nesavjesnim vozačima koji su bespravno parkirali na ova mjesta, tokom maja je uručeno 147 prekršajnih naloga, te je osam vozila premješteno specijalnim vozilom „pauk“.

U maju je izdato 17 ili 10,37% manje prekršajnih naloga manje, u odnosu na prethodni mjesec – april 2024. godine.

U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, ove godine u periodu 01. januar – 31. maj, bilježi se smanjenje činjenja ovog prekršaja. Naime, ove godine je izdato 1.045 prekršajnih naloga zbog bespravnog parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom, što je za 58 ili 5,26% prekršaja manje.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini propisuje da vozač čije vozilo nije propisno obilježeno znakom pristupačnosti ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo, naročito na mjestu koje je označeno kao parking-prostor za osobe s invaliditetom, te je za ovaj prekršaj propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 KM. 

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo