Skip to main content
Please wait...

ZNAK PRISTUPAČNOSTI: Smanjen broj prekršaja

5, Jul 2024
znak pristupacnosti

Sarajevo, 05.07.2024. godine – Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo od januara prošle godine aktivno provode planske aktivnosti na provođenju pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno kontrole parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.
U junu su policijski službenici Uprave policije izdali 155 prekršajnih naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a iz istog razloga sedam vozila je premješteno specijalnim vozilom „pauk“. Najviše prekršaja je evidentirano na području općine Ilidža – 45.
Od početka godine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 73. stav 1. tačke 12. ZOOBS-a na putevima u BiH nesavjesnim vozačima izdato je 1200 prekršajnih naloga, što je za gotovo 10% manje u odnosu na isti period prošle godine kada je izdato 1326 prekršajnih naloga.
Iako podaci ukazuju na poboljšanje stanja u ovoj oblasti, što je rezultat pooštravanja kaznene politike i kontrole, Uprava policije će i u narednom periodu nastaviti aktivnosti pojačanih mjera kontrole znaka pristupačnosti.