Skip to main content
Please wait...

Kultura sjećanja: Prva brigada policije Stari Grad i OPSN "Lasta"

18, May 2024

Sarajevo, 18.05.2024.godine :  Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije, na čelu sa ministrom Admirom Katicom i policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, kao i delegacija Sindikata policije KS, položile su cvijeće i odale počast svim poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari grad i Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“. 

Na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović svečanim programom je obilježena 32.godišnjica prvog postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

Na Centralnom spomen-obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ obilježena je 32.godišnjica osnivanja ovog slavnog odreda policije.

Počasni vodovi policijskih službenika Sektorar za policijsku podršku Uprave policije bili su postrojeni kod oba spomen-obilježja.

Heroje odbrane Bosne i Hercegovine pamtimo. 

Dan policije KS: Služimo građanima Kantona Sarajevo

6, Apr 2024

Sarajevo, 06.04.2024. godine – Povodom obilježavanja 06. aprila, Dana policije Kantona Sarajevo i Dana grada Sarajeva, ministar unutrašnjih poslova Kanton Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević posjetili su spomen-obilježja i odali počast ubijenim i poginulim policijskim službenicima. 

Ministar Katica čestitao je Dan policije istakavši da je ovaj dan prilika da se istaknu dostignuti ciljevi i planovi policije, ali i da se prisjetimo svih policijskih službenika koji su časno i hrabro, noseći policijsku uniformu, dali svoje živote, kako za mir i slobodu naše zemlje, tako i za sigurnost naših građana.

"Policija Kantona Sarajevo, bez obzira na brojne izazove s kojima se trenutno suočava, odgovorno tvrdim, je jaka policija koja spremno odgovara svim sigurnosnim rizicima u Kantonu Sarajevo. Danas, sa ovog mjesta, želim poslati poruku svim građanima Kantona Sarajevo da razumijemo njihove strahove i bojazni kada se dese određena krivična djela, ali uvijek imajte na umu da možete računati na svoju policiju i da će policija učiniti sve da zaštiti vas i vašu imovinu, i da počinioce krivičnih djela dovede pred lice pravde. Ovaj grad nikada nije bio i neće biti mjesto nesigurnog života. Ovo je grad heroj koji je hrabro i nepobijeđeno izašao iz najtežih situacija. Policija Kantona Sarajevo čuvat će i dalje ovaj grad, a u njega su dobrodošli svi oni koji žele osjetiti našu tradiciju, gostoprimstvo i duh Sarajeva. I njima ćemo pružiti potrebnu zaštitu i sigurnost i nikada nemojte sumnjati u nas," kazao je ministar Katica.

 

Svečano su postrojeni pripadnici Specijalne policijske jedinice, Jedinice interventne policije, Jedinice operativne podrške i Interventnih vodova u policijskim upravama, kojima se obratio generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević.

 

„Živimo i obavljamo policijski posao u vrlo izazovnim vremenima. Ali, ja ne sumnjam u nas. Ne sumnjam da ćemo i sada ostati uspravni, snažni i odlučni da damo najbolje od sebe da zaštitimo svakog našeg komšiju i gosta – bez izuzetka. To moramo ostaviti svojoj djeci i onima koji će za 20 godina stajati u ovom stroju. Svoju domovinu, svoj grad i svoje sugrađane mi ne smijemo i nećemo iznevjeriti, a ni izdati. Svim kolegicama i kolegama, aktivnim i penzionisanim policijskim službenicima, državnim službenicima i namještenicima, uz zahvalu za profesionalan, savjestan i rad koji s ponosom obavljaju, čestitam Dan policije Kantona Sarajevo, a svim građanima čestitam Dan grada Sarajeva“, rekao je komesar Hajdarević.

 

Policijski službenici Sektora za policijsku podršku izveli su taktičko-pokaznu vježbu.

 

Ranije danas, delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije položile su cvijeće na spomen-obilježja ubijenih policijskih službenika Davora Vujinovića, Adisa Šehovića i Muhidina Pivodića, kao i na mjesta ukopa Mahmuta Trake i Elvedina Madeška. Odata je počast na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., na spomen parku Vraca, kao i spomen-obilježjima „Prve brigade policije Stari Grad“ i Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, te ubijenim policajcima u Velikom parku i Spomen sobi u MUP-u KS.

Centar: Najava upotrebe pirotehničkih sredstava

5, Apr 2024

Sarajevo, 05.04.2024. godine – U subotu 06. aprila 2024. godine u bazi Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u ulici Nahorevo bb, bit će održana policijska taktično-pokazna vježba, u kojoj će biti korištena pirotehnička sredstva.

Sugrađane koji žive u blizini Baze ili se u vrijeme održavanja vježbe nađu u neposrednoj blizini, informišemo da je riječ o planiranom i unaprijed najavljenom događaju koji će realizovati stručne osobe, te nema razloga za zabrinutost i uznemirenost.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo

 

Slika
o1

Informacija o obilježavanju Dana policije Kantona Sarajevo - poziv medijima -

4, Apr 2024

Sarajevo, 04.04.2024. godine – Povodom obilježavanja 06. aprila – Dana policije Kantona Sarajevo i Dana grada Sarajeva, delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije položit će cvijeće na spomen obilježjima i odati počast ubijenim i poginulim policijskim službenicima.

 

  • 11.30h – spomen-obilježje ubijenim policijskim službenicima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću (Alipašino Polje);

  • 12.00h – spomen-obilježje ubijenom policijskom službeniku Muhidinu Pivodiću (Reljevo); 

  • 12.40h – spomen-obilježje poginulim pripadnicima “Prve brigade policije Stari Grad” na Trgu Alije Izetbegovića - park Svjetlost - Stari Grad; 

  • 13.20h – spomen-obilježje poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” – Centar.

 

Počast će biti odata i na mjestima ukopa policijskih službenika Mahmuta Trake (mezarje Obad) i Elvedina Madeška (mezarje Kovači, Hrasnica), Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, na spomen parku Vraca, spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., kao i spomen-obilježjima ubijenim policajcima u Velikom parku, te Spomen-sobi u MUP-u KS.

 

U bazi Sektora za policijsku podršku, s početkom u 14.30 sati, bit će izvedena taktičko-pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice, Jedinice interventne policije i Jedinice operativne podrške.

 

Predstavnice i predstavnike medija pozivamo da u subotu, 06. aprila, prisustvuju pokaznoj vježbi, te da svoje prisustvo, radi najave ulaska, potvrde najkasnije do 06.04.2024. godine, do 10.00 sati, putem emaila javnost@mup.ks.gov.ba 

 

 

 

Uprava policije MUP-a KS                                                                                  

Slika
poziv

Obilježena 26-godišnjica smrti kolege Mahmuta Trake

24, Feb 2024

Sarajevo, 24.02.2024. godine – Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Uprave policije i Sindikata policije Kantona Sarajevo, danas su položile cvijeće na mezarju „Obad“ i odale počast policijskom službeniku Mahmutu Traki, koji je prije 26 godina poginuo na službenom zadatku.

Policijski službenik Policijske uprave Novi Grad Mahmut Trako prilikom intervencije je zadobio teške tjelesne povrede 23.02.1998. godine, od kojih je dan kasnije preminuo u 29-oj godini života.

Zauvijek ćemo čuvati sjećanje na kolege koji su položili život časno obavljajući svoju dužnost.

 

Uprava policije MUP-a KS

Obilježena 11.godišnjica ubistva policijskog službenika Muhidina Pivodića

31, Dec 2023

Sarajevo, 31.12.2023. godine – U sarajevskom naselju Reljevo danas su članovi porodice, kolege i prijatelji obilježili jedanaestu godišnjicu smrti policijskog službenika PU Novi Grad, Muhidina Pivodića.

„Sa dubokim poštovanjem danas se prisjećamo našeg kolege Muhidina i odajemo dužnu počast njegovoj žrtvi. Muhidin je svoj život položio u policijskoj uniformi, obavljajući profesionalno i savjesno svoju policijsku dužnost. Sjećamo ga se kao vedrog i dobrog čovjeka, savjesnog profesionalca i policajca koji je volio zajednicu u kojoj je radio i kojoj je služio. Muhidin je bio član naše porodice i to će uvijek ostati“, rekao je policijski komesar, generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević.

„Muhidin je bio porodičan čovjek, uzoran i blag kolega, policijski službenik koji je s ponosom nosio svoju uniformu. Mi ga tako pamtimo i tako će ostati. To što je prošlo više od deceniju od njegovog brutalnog ubistva i što je njegov ubica tamo gdje mu je i jedino mjesto – iza rešetaka, ne umanjuje našu prazninu i našu bol. Naš dug Muhidinu, i drugim policijskim službenicima koji su poginuli obavljajući svoju dužnost, jeste da učinimo sve, ama baš sve što je u našoj moći da ovakve nesagledive tragedije u budućnosti spriječimo, a Muhidina i njegovu žrtvu nikad ne zaboravimo“, istaknuo je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

„Njegovo ubistvo pogodilo je svakog policijskog službenika, ne samo u našem gradu, već u cijeloj državi i regionu. Iako Muhidinu odajemo počast kroz godišnjice i druge bitne datume, mi se njega kao čovjeka koji je bio hrabar, odvažan, pošten i kolega u kojeg si se u svakom momentu mogao pouzdati, sjećamo svaki dan. Dok postojimo mi, on će živjeti u našim sjećanjima. A, opet, iza nas će ostati mlađe kolege, pa iako ga nisu poznavale – njih učimo da Muhidina i drugu našu braću koja su stradala radeći ovaj časni posao, nikad ne zaborave“, zaključio je predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo, Sadik Ećo.

Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Sindikata policije Kantona Sarajevo, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Općine Novi Grad, položili su cvijeće i odali počast na spomen obilježje u Reljevu i na gradskom groblju „Bare“, gdje je kolega Pivodić ukopan.

Podsjetimo, policijski službenik Muhidin Pivodić ubijen je na službenoj dužnosti 31.12.2012. godine, u 38. godini života. Izvršilac ovog ubistva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 34 godine.

Uprava policije MUP-a KS

POZIV MEDIJIMA: Obilježavanje 11.godišnjice ubistva policijskog službenika Muhidina Pivodića

29, Dec 2023

Sarajevo, 29.12.2023. godine - Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Sindikat policije Kantona Sarajevo, dana 31.12.2023. godine (nedjelja) obilježit će 11. godišnjicu ubistva policijskog službenika Muhidina Pivodića i položiti cvijeće na mjestu ubistva i ukopa, u sljedećim terminima:

  •  12,00 sati - ulica Reljevska, općina Novi Grad Sarajevo i

  •  12,45 sati - Gradsko groblje „Bare“.

Ljubazno molimo da prisutvujete obilježavanju i ispratite ga u svojim programima.

Uprava policije MUP-a KS

Slika
i

Obilježena godišnjica smrti policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

26, Oct 2023

Sarajevo, 26.10.2023. godine – U Sarajevu je danas obilježena peta godišnjica od smrti policijskih službenika Policijske uprave Novi Grad, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Na spomen-ploču ubijenim policijskim službenicima, na mjestu ubistva u naselju Alipašino Polje, u ulici Geteova, članovi porodica, kolege i brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast policijskim službenicima Šehoviću i Vujinoviću. Postrojena su dva počasna voda policijskih službenika Sektora za policijsku podršku.

„Gubitak svakog brata po uniformi je težak, nenadoknadiv i trajan. Taj bol ne prolazi s vremenom. On se ne umanjuje. Mi smo naš bol prigrlili i on nas je osnažio. Osnažio nas je u našoj odlučnosti da napravimo sve da dostojanstveno čuvamo sjećanje na našu braću Adisa i Davora i da njihove porodice znaju da je cijeli MUP njihova porodica. Osnažio nas je u našoj borbi da svi zločinci i njihovi pomagači, odgovorni za brutalno ubistvo, budu dovedeni pred lice pravde i da dobiju zasluženu kaznu. Osnažio nas je u našem patriotizmu da i dalje sa puno hrabrosti, odlučnosti, pravednosti i snage čuvamo naš grad, naše sugrađane i našu domovinu. Naše su namjere časne, i u njima ne smijemo podbaciti. Niko od nas. Ne smijemo jer imamo šta čuvati. A, Adis i Davor, siguran sam, i dalje čuvaju svoj Grad“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica. 

Položeno je cvijeće i odata počast na mjestima ukopa, na Šehidskom mezarju Buća Potok i na groblju "Sveti Josip".

U znak sjećanja na ubijene kolege, i ove godine je održan Memorijalni turnir u malom nogometu "Adis & Davor", u organizaciji Sindikata policije Kantona Sarajevo, a koji je okupio ekipe brojnih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Policijski službenici Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su na dužnosti u naselju Alipašino Polje, 26. oktobra 2018. godine, u ranim jutarnjim satima.

Uprava policije MUP-a KS

Učešće policijskih službenika Uprave policije u obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici

7, Jul 2023

Sarajevo, 07.07.2023. godine - U okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici i odavanju počasti žrtvama genocida, 25 policijskih službenika i službenica Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo učestvovat će u pješačkom pohodu „Marš mira 2023“, koji kreće iz Nezuka 08. jula, i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, stižući u Memorijalni centar Potočari 10. jula.U biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica, dužine 500 kilometara, učestvovat će jedan policijski službenik, dok će u etapi Sarajevo – Srebrenica učestvovati devet policijskih službenika.

U motociklističkom pohodu Sarajevo – Srebrenica učestvovat će četiri policijska službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS

Slika
srebrenica - ilustracija

Obilježena prva godišnjica smrti policajca Stanka Jošila

19, Jun 2023

Sarajevo, 19.06.2023. godine - U mjestu Krupac obilježena je prva godišnjica smrti kolege Stanka Jošila. Delegacije Sindikata policije Kantona Sarajevo, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo položile su cvijeće ispred spomen-ploče na lokalitetu regionalnog puta Krupac – Bjelašnica.Policijski službenik PU Hadžići i Trnovo – Policijske stanice Trnovo Stanko Jošilo poginuo je u 42. godini života, na dužnosti, 18. juna 2022. godine u saobraćajnoj nesreći.

Uprava policije MUP-a KS

Subscribe to godišnjica