Skip to main content
Please wait...

Vlada KS zadužila sva ministarstva, uprave i zavode da podnesu zahtjev IDDEEA-i za elektronsku razmjenu podataka - kraj gružvama na šalterima CIPS-a

30, May 2024

Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, a s ciljem poboljšanja usluga za građane, smanjenja gužvi i efikasnijeg rada javne uprave, Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas zaključak kojim je zadužila sva ministarstva, uprave i zavode da podnesu zahtjeve za stalni pristup podacima (web servisu) Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine – IDDEEA.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo suočava se sa velikim brojem zahtjeva za izdavanje PBA3 obrazaca - tzv. CIPS prijavnica. Prema statističkim pokazateljima, godišnje se izda oko 500.000 CIPS prijavnica, što uzrokuje potrošnju materijalnih sredstava Ministarstva, te uzrokuje gužve i nezadovoljstvo građana na mjestima gdje se isti izdaju. Ovaj problem dodatno je izražen od sredine prošle godine kada je počela obnova ličnih dokumenata usljed isteka desetogodišnjeg roka važenja, o čemu je ministar Katica već govorio u javnosti. Elektronska razmjena podataka između ovih organa i institucija sa IDDEEa-om je trajno rješenje problema, posebno imajući u vidu da je IDDEEA osigurala sve preduslove za to. 

„Samo u prvom kvartalu 2024.godine naši sektori za građanska stanja izdali su skoro 135.000 CIPS prijavnica, dok je broj izdatih ličnih dokumenata skoro 48.000. IDDEEA BiH je omogućila nadležnim organima, općinama, gradovima, bankama i drugim institucijama koji od građana traže dostavljanje CIPS prijavnica da podnesu zahtjev za pristup elektronskim web servisima gdje će imati direktan uvid u evidenciju prebivališta, a sve kako bi se postigla efikasnija javna uprava i spriječila dugotrajna čekanja. Ja ih još jednom pozivam da iskoriste ovu mogućnost. Podrška koju je Vlada KS danas pružila MUP-u Kantona Sarajevo donošenjem ovog zaključka, imat će veoma konkretne benefite ne samo za našu administraciju, nego prevashodno za građane,“ izjavio je ministar Katica. 

Vlada Kantona Sarajevo predvidjela je rok od 90 dana u kojem Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Kantonalna uprava civilne zaštite, Zavod za planiranje Kantona Sarajevo, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo i Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći, moraju podnijeti zahtjeve za stalni pristup podacima (web servisu) Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA). 

 

Slika
c1
Tag

Kultura sjećanja: Prva brigada policije Stari Grad i OPSN "Lasta"

18, May 2024

Sarajevo, 18.05.2024.godine :  Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije, na čelu sa ministrom Admirom Katicom i policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, kao i delegacija Sindikata policije KS, položile su cvijeće i odale počast svim poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari grad i Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“. 

Na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović svečanim programom je obilježena 32.godišnjica prvog postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

Na Centralnom spomen-obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ obilježena je 32.godišnjica osnivanja ovog slavnog odreda policije.

Počasni vodovi policijskih službenika Sektorar za policijsku podršku Uprave policije bili su postrojeni kod oba spomen-obilježja.

Heroje odbrane Bosne i Hercegovine pamtimo. 

Dan policije KS: Služimo građanima Kantona Sarajevo

6, Apr 2024

Sarajevo, 06.04.2024. godine – Povodom obilježavanja 06. aprila, Dana policije Kantona Sarajevo i Dana grada Sarajeva, ministar unutrašnjih poslova Kanton Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Fatmir Hajdarević posjetili su spomen-obilježja i odali počast ubijenim i poginulim policijskim službenicima. 

Ministar Katica čestitao je Dan policije istakavši da je ovaj dan prilika da se istaknu dostignuti ciljevi i planovi policije, ali i da se prisjetimo svih policijskih službenika koji su časno i hrabro, noseći policijsku uniformu, dali svoje živote, kako za mir i slobodu naše zemlje, tako i za sigurnost naših građana.

"Policija Kantona Sarajevo, bez obzira na brojne izazove s kojima se trenutno suočava, odgovorno tvrdim, je jaka policija koja spremno odgovara svim sigurnosnim rizicima u Kantonu Sarajevo. Danas, sa ovog mjesta, želim poslati poruku svim građanima Kantona Sarajevo da razumijemo njihove strahove i bojazni kada se dese određena krivična djela, ali uvijek imajte na umu da možete računati na svoju policiju i da će policija učiniti sve da zaštiti vas i vašu imovinu, i da počinioce krivičnih djela dovede pred lice pravde. Ovaj grad nikada nije bio i neće biti mjesto nesigurnog života. Ovo je grad heroj koji je hrabro i nepobijeđeno izašao iz najtežih situacija. Policija Kantona Sarajevo čuvat će i dalje ovaj grad, a u njega su dobrodošli svi oni koji žele osjetiti našu tradiciju, gostoprimstvo i duh Sarajeva. I njima ćemo pružiti potrebnu zaštitu i sigurnost i nikada nemojte sumnjati u nas," kazao je ministar Katica.

 

Svečano su postrojeni pripadnici Specijalne policijske jedinice, Jedinice interventne policije, Jedinice operativne podrške i Interventnih vodova u policijskim upravama, kojima se obratio generalni inspektor policije Fatmir Hajdarević.

 

„Živimo i obavljamo policijski posao u vrlo izazovnim vremenima. Ali, ja ne sumnjam u nas. Ne sumnjam da ćemo i sada ostati uspravni, snažni i odlučni da damo najbolje od sebe da zaštitimo svakog našeg komšiju i gosta – bez izuzetka. To moramo ostaviti svojoj djeci i onima koji će za 20 godina stajati u ovom stroju. Svoju domovinu, svoj grad i svoje sugrađane mi ne smijemo i nećemo iznevjeriti, a ni izdati. Svim kolegicama i kolegama, aktivnim i penzionisanim policijskim službenicima, državnim službenicima i namještenicima, uz zahvalu za profesionalan, savjestan i rad koji s ponosom obavljaju, čestitam Dan policije Kantona Sarajevo, a svim građanima čestitam Dan grada Sarajeva“, rekao je komesar Hajdarević.

 

Policijski službenici Sektora za policijsku podršku izveli su taktičko-pokaznu vježbu.

 

Ranije danas, delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije položile su cvijeće na spomen-obilježja ubijenih policijskih službenika Davora Vujinovića, Adisa Šehovića i Muhidina Pivodića, kao i na mjesta ukopa Mahmuta Trake i Elvedina Madeška. Odata je počast na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., na spomen parku Vraca, kao i spomen-obilježjima „Prve brigade policije Stari Grad“ i Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, te ubijenim policajcima u Velikom parku i Spomen sobi u MUP-u KS.

Informacija o obilježavanju Dana policije Kantona Sarajevo - poziv medijima -

4, Apr 2024

Sarajevo, 04.04.2024. godine – Povodom obilježavanja 06. aprila – Dana policije Kantona Sarajevo i Dana grada Sarajeva, delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije položit će cvijeće na spomen obilježjima i odati počast ubijenim i poginulim policijskim službenicima.

 

  • 11.30h – spomen-obilježje ubijenim policijskim službenicima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću (Alipašino Polje);

  • 12.00h – spomen-obilježje ubijenom policijskom službeniku Muhidinu Pivodiću (Reljevo); 

  • 12.40h – spomen-obilježje poginulim pripadnicima “Prve brigade policije Stari Grad” na Trgu Alije Izetbegovića - park Svjetlost - Stari Grad; 

  • 13.20h – spomen-obilježje poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” – Centar.

 

Počast će biti odata i na mjestima ukopa policijskih službenika Mahmuta Trake (mezarje Obad) i Elvedina Madeška (mezarje Kovači, Hrasnica), Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, na spomen parku Vraca, spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., kao i spomen-obilježjima ubijenim policajcima u Velikom parku, te Spomen-sobi u MUP-u KS.

 

U bazi Sektora za policijsku podršku, s početkom u 14.30 sati, bit će izvedena taktičko-pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice, Jedinice interventne policije i Jedinice operativne podrške.

 

Predstavnice i predstavnike medija pozivamo da u subotu, 06. aprila, prisustvuju pokaznoj vježbi, te da svoje prisustvo, radi najave ulaska, potvrde najkasnije do 06.04.2024. godine, do 10.00 sati, putem emaila javnost@mup.ks.gov.ba 

 

 

 

Uprava policije MUP-a KS                                                                                  

Slika
poziv

Dogradnja i adaptacija Policijske uprave Novi Grad: Nove prostorije za izdavanje ličnih dokumenata, kriminalističku policiju, arhivu

10, Jan 2024

MUP Kantona Sarajevo i u 2024.godini nastavlja sa jačanjem svojih infrastrukturnih kapaciteta, a jedan od većih projekata iz ove oblasti je i nadogradnja i adaptacija zgrade Policijske uprave Novi Grad, u naselju Švrakino Selo, općina Novi Grad.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica, sa saradnicima, te načelnikom PU Novi Grad Salihom Tufom i komandirom Selmirom Lučkinom, obišao je danas radove koji se izvode na ovoj zgradi od augusta prošle godine i uskoro bi trebala biti završena prva faza. Do sada je urađena temeljna konstrukcija, podna ploča, armirano-betonski zidovi na prvoj etaži i priprema se druga ploča.

„Dogradnja i adaptacija zgrade PU Novi Grad je jedan od naših projekata jačanja infrastrukture MUP-a KS. Zgrada će dobiti oko 1.000 m2 novog prostora, a u ovaj projekat uložit ćemo 1,6 miliona KM. Dogradnjom novih prostorija omogućit ćemo novi kvalitet usluga, bolji prostor za naše uposlenike i poboljšati efikasnost rada policijskih službenika,“ izjavio je ministar Katica. „Posebno me raduje što će se u novim, dograđenim prostorijama šalter sale, građanima ubuduće pružati usluge izdavanja ličnih dokumenta koje sada ostvaruju u prostorijama pošte na Alipašinom Polju. To ćemo promijeniti i dokumenti će se izdavati u PU Novi Grad, a dogradnjom ćemo osigurati i novi prostor za rad kriminalističke policije, arhivu i kancelarije,“ dodao je ministar Katica.

Dinamika izvođenja radova uslovljena je vremenskim prilikama, ali očekivati je da druga faza dogradnje objekta počne na proljeće kada će se moći preciznije govoriti i o rokovima za završetak gradnje.

Postojeći objekat PU Novi Grad u Švrakinom Selu je izgrađen 1985-86.godine. Tada se sastojao od dvije zgrade: manje prizemne i jedne veće zgrade, povezanih međusobno zatvorenim pasažom. Zbog nedostatka kapaciteta, 2000. godine izvršena je nadogradnja objekta. Manja zgrada je nadograđena za jednu etažu i tavanski prostor, dok je na većem objektu izvršena dogradnja drugog sprata, zatvoren je pasaž i formiran novi ulaz. Ipak, imajući u vidu da se radi o lokalnoj zajednici sa najvišim brojem stanovnika, i ovi kapaciteti su s vremenom postali nedovoljni.

Dogradnjom i adaptacijom zgrade PU Novi Grad postojeći kapaciteti bit će prošireni i prilagođeni. Projektom je predviđeno proširenje šalter sale i izgradnja novog kancelarijskog prostora u prizemlju, izgradnja arhive na I spratu, te kancelarijskog prostora sa pripadajućim komunikacijama na II spratu.

 

Tag

Predstavnici EUFOR-a u posjeti MUP-u Kantona Sarajevo

5, Jul 2023

Specijalni savjetnik za policijske agencije EUFOR-a i pukovnik francuske žandarmerije Yves Flocon, te oficir za vezu s policijskim agencijama i pripadnik italijanskih karabinijera Dario Franzoni posjetili su danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo gdje su se sastali s ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom i policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i saradnji EUFOR-a i MUP-a KS.

Također, predstavnicima EUFOR-a je prezentovana aktuelna situacija po pitanju prijema novih policijskih službenika, te najavljeno raspisivanje konkursa za 30 mlađih inspektora i još 250 policajaca. Predstavnici EUFOR-a informisani su i o nabavci oklopnih vozila i drugih materijalno-tehničkih sredstava za policijske službenike.

Na kraju posjete iskazana je spremnost za nastavkom uspješne saradnje i ubuduće.

Slika
Sa sastanka
Subscribe to MUPKS